Strengere controles bij milieubedrijven Rotterdam

De regionale milieudienst DCMR Rijnmond in Rotterdam gaat vanaf volgend jaar chemische bedrijven strenger controleren. Vooral bedrijven die niet goed scoren op het naleven van regels of waar de veiligheidscultuur niet optimaal is, worden hard aangepakt.

Dat schrijft verantwoordelijk wethouder Jeannette Baljeu van Rotterdam in een brief aan de gemeenteraad. De nieuwe aanpak is onderdeel van het verbeterprogramma toezicht en handhaving. 'Niet alleen de recente ontwikkelingen bij Odfjell maar ook de lessen die getrokken kunnen worden uit andere dossiers, zoals Chemie-Pack en CMI, geven aanleiding om de toezicht- en handhavingstaken te herijken'', aldus Baljeu.

De DCMR gaat de rol van bedrijven die certificaten afgeven, opnieuw tegen het licht houden. Tankopslagbedrijf Odfjell werd onder zware druk van de autoriteiten stilgelegd, maar kreeg wel zogeheten ISO-certificaten. Het bedrijf dat certificeerde, leende echter ook personeel uit aan de DCMR om controles uit te voeren. 'Voor de toezichthoudende overheid is de vraag relevant geworden hoeveel vertrouwen aan een afgegeven certificaat kan worden verbonden'', staat in het verbeterprogramma.

Het onderzoek dat TNO kort geleden bij 14 bedrijven in de regio Rotterdam uitvoerde, maakte duidelijk dat de veiligheidscultuur bij bedrijven naar een structureel hoger peil kan worden gebracht. 'Voor de inspectiediensten is het van belang om het toezicht niet alleen op de systemen en installaties te richten, maar ook op de veiligheidscultuur binnen de bedrijven'', schrijft de milieudienst.

Verder gaat de dienst ook haar eigen rol tegen het licht houden. In de zaak-Odfjell werd afgelopen maanden ook de DCMR regelmatig bekritiseerd. Die zou de inspecties niet goed uitvoeren. 'De ontwikkelingen bij Odfjell en de beoogde veranderingen raken het dagelijkse werk van de medewerkers. Het is van belang om intern de dialoog hierover te voeren en gezamenlijk te reflecteren op de taakuitvoering en de rolopvattingen'', aldus de DCMR.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden