Strengere controle op markten

Marktkooplieden waarschuwen voor leegstand op de markt, omdat ze niet volledig aan de strengere regels kunnen voldoen. Foto ANP Beeld
Marktkooplieden waarschuwen voor leegstand op de markt, omdat ze niet volledig aan de strengere regels kunnen voldoen. Foto ANP

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam gaat de regels die gelden voor de markten in de binnenstad strenger handhaven. Dat maakte bestuurder Erik Koldenhof van het stadsdeel Centrum dinsdag bekend. Hij deed dat op een drukbezochte informatiebijeenkomst naar aanleiding van de aanhouding van zeven marktmeesters die worden verdacht van het aannemen van steekpenningen.

Het bestuur van de binnenstad heeft inmiddels medewerkers van de afdeling handhaving openbare ruimte ingezet om de controlewerkzaamheden van de opgepakte marktmeesters over te nemen.Zij hebben de opdracht gekregen de marktregels strikt na te leven en niets meer door de vingers te zien.

Marktkooplieden waarschuwen voor leegstand op de markt, omdat ze niet volledig aan de strengere regels kunnen voldoen. Het grootste struikelblok is de regel dat pashouders zes dagen per week aanwezig dienen te zijn in hun eigen kraam. Ze mogen er geen andere personen laten werken.

Koldenhof erkende dat er als gevolg van het strikt naleven van de regels gaten in de markt kunnen ontstaan. ,,Maar zorgvuldige controle gaat voor'', zei de portefeuillehouder van marktzaken.

Veel marktkooplieden reageerden dinsdag verbijsterd op het politieonderzoek naar corruptie op de Noordermarkt en de Waterloopleinmarkt, waarvoor maandag de zesde en zevende marktmeester werd opgepakt. ,,Hoe is het mogelijk dat de marktmeesters hun gang konden gaan zonder controle van bovenaf'', aldus een marktkoopman die al 35 jaar op het Waterlooplein staat. ,,Nu is er sprake van een ongelooflijke ontploffing van narigheid'', verwoordde de ondernemer het ongenoegen onder de marktkooplui.

De politie trof in het kantoor van de marktmeesters tienduizenden euro's aan. Een marktkoopman pleitte ervoor de steekpenningen te storten op giro 555 ten behoeve van de slachtoffers van de aardbeving in Haïti en zeker niet te laten verdwijnen in de Noord-Zuidlijn.

Applaus kregen de pleidooien om marktmeesters over heel Amsterdam te laten rouleren om corruptie te voorkomen. Koldenhof had daar wel oren naar.

Hij kondigde eveneens aan op korte termijn werk te maken van de belofte om de markten opnieuw in te delen. Dat is in jaren niet gebeurd. De langverwachte herindeling zal leiden tot verrijking van het aanbod. Dat moet er onder meer toe leiden dat de bekende markt op het Waterlooplein weer een toeristische trekpleister van formaat wordt. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden