Strengere au pair-regels van kabinet gaan prullenbak in

De omstreden aanscherpingen van de regels voor au pairs gaan niet door. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en staatssecretaris Fred Teeven van Justitie hebben de Tweede Kamer vandaag laten weten dat ze hun plan daarvoor grotendeels intrekken.

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.Beeld anp

Een groot deel van de Kamer zag niets in de aanscherpingen. Die hielden in dat au pairs maximaal 20 uur per week zouden mogen werken en maximaal vier uur per dag. Nu mogen zij nog maximaal 30 uur per week werken. De maatregelen gaan de prullenbak in.
Teeven en Asscher zijn tot hun besluit gekomen na de brede kritiek van de Kamer en uit het veld, schrijven ze.

Kamerfracties reageren verheugd op de stap van Asscher en Teeven. 'Het kabinet probeerde te vluchten in nieuwe regelzucht, het lijkt me beter om de bestaande regels beter te handhaven', zegt Steven van Weyenberg van D66. Pieter Heerma van het CDA begreep niet 'voor welk probleem de nieuwe regels een oplossing waren' en is blij dat ze nu van tafel zijn. Ook Malik Azmani van de VVD is ingenomen dat 'het kabinet tot inkeer is gekomen. Het gastgezin en de au pair komen er samen wel uit.'

De PvdA, die niet op intrekking van de maatregelen had aangedrongen, is blij dat het kabinet blijft inzetten op een grotere bewustwording bij au pairs en gezinnen van de regels en de handhaving daarvan, laat Kamerlid John Kerstens weten.

De brancheorganisatie voor au pairs, Bonapa, is tevreden. 'Ik denk dat het goed is. Ons pijnpunt zat niet zozeer in de 20 uur per week, maar in het feit dat kort daarvoor al een wetswijziging was doorgevoerd waar wij invulling aan probeerden te geven. Je moet niet tussendoor de spelregels willen veranderen', zegt voorzitter Huub van Beusekom. Bonapa wil in de toekomst beter samenwerken met bijvoorbeeld de Immigratie- en Naturalisatiedienst. 'Hoe kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat er minder angst is bij au pairs als de IND aan huis komt en ze bevraagt? Hun beeld van politie komt misschien niet overeen met ons beeld. Ik denk dat we elkaar over en weer goed kunnen informeren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden