Strengere aanpak jongeren de Banne na reeks incidenten

De overlastgevende jongerengroep in De Banne in Noord heeft in september een bejaard echtpaar mishandeld en een vrouw geprobeerd te beroven.

Maarten van Dun
Een ingegooide ruit in De Banne, eerder dit jaar Beeld Amaury Miller
Een ingegooide ruit in De Banne, eerder dit jaarBeeld Amaury Miller

Die reeks voorvallen was voor de gemeente aanleiding om te kiezen voor een andere aanpak van de jeugdgroep. De repressievere benadering heeft effect, schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in een brief aan de gemeenteraad.

Na een relatief rustige zomer ontspoorde vorige maand de situatie in De Banne opnieuw. De groep van enkele tientallen jongens die vanaf begin dit jaar voor overlast zorgde in de Klipperstraat, vond in september een nieuwe hangplek bij het verzorgingstehuis Eduard Douwes Dekker, nadat op hun oude verzamelplaats camera's waren opgehangen. Bij het verzorgingstehuis deden zich binnen een maand tijd acht incidenten voor.

Bekogeld
Naast de mishandeling van een bejaard echtpaar op straat werd ingebroken in het verzorgingshuis. Ook werden toezichthouders van een particulier beveiligingsbedrijf uitgescholden en bekogeld met stenen. De jongeren probeerden bovendien een fietsende vrouw te beroven. Op een politiebus werden stickers geplakt. Justitie onderzoekt nog of het in die zaken tot strafvervolging kan komen.

Bewoners van het verzorgingstehuis beleefden angstige momenten doordat de jongeren via bouwsteigers op de balkons klommen. Ook zou de groep volgens buurtbewoners drugs dealen en tot diep in de nacht met scooters en motoren rondrijden.

Echtpaar op straat mishandeld, poging tot beroving van fietsende vrouw

Verzorgingstehuis Eduard Douwes Dekker, de nieuwe hangplek van de groep. Beeld Google Streetview
Verzorgingstehuis Eduard Douwes Dekker, de nieuwe hangplek van de groep.Beeld Google Streetview

Medewerkers van het verzorgingstehuis moesten 's avonds naar hun auto worden begeleid, terwijl hen werd geadviseerd niet achter het gebouw te parkeren, omdat de jongerengroep daar rondhing.

Sinds de reeks incidenten in september heeft de gemeente de aanpak van de jongeren omgegooid. Volgens Van der Laan is er nu al enkele weken geen overlast meer bij het verzorgingstehuis, sinds de politie aankondigde het uitgevaardigde samenscholingsverbod te zullen handhaven.

Enkele leiders van de groep kregen gebiedsverboden opgelegd. Door een combinatie van 'persoons-, groeps- en gebiedsgerichte acties' wil de gemeente de situatie onder controle krijgen.

Onvoldoende effectief
Voor de zomer, zo schrijft de burgemeester, lag de nadruk op het 'zoeken van verbinding' om zo in contact te blijven met de meelopers rond de groep. Hij dacht toen dat een hardere aanpak kon leiden tot 'escalatie op straat' en 'een negatief stempel' op de wijk. De reeks incidenten in september wees echter uit dat de 'zachte aanpak' onvoldoende effectief was.

De groep jonge mannen, die bestaat uit 43 leden, noemt zichzelf Banne Cité, in een kennelijke verwijzing naar de Franse voorsteden waar in het verleden ongeregeldheden waren. Dertien groepsleden staan in de Top 1000 van criminele veelplegers. Tegen die groep is met speciale 'interventies' opgetreden: zo zijn jongeren uit huis geplaatst en ondergebracht in een begeleid wonen traject. Bij de behandeling is ook de GGD betrokken geweest.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden