Strengere aanpak grootschalige hennepteelt

DEN HAAG - Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie wil alle handelingen strafbaar stellen die grootschalige illegale hennepteelt ondersteunen en bevorderen. Er komt een gevangenisstraf van maximaal drie jaar op te staan.

Dat blijkt uit een wetsvoorstel dat de minister donderdag voor advies naar verschillende instanties heeft gestuurd. ''De maatregel geeft politie en openbaar ministerie meer mogelijkheden om de criminele keten van hennepteelt in de kiem te smoren en de afzetmarkt te verkleinen'', aldus het ministerie in een toelichting.

Alle schakels van de productieketen moeten kunnen worden aangepakt: de growshops (winkels met produkten en artikelen ten behoeve van het thuis of in kassen kweken), exploitanten en criminele organisaties die betrokken zijn bij de groothandel en export. Maar ook bijvoorbeeld een elektricien die installaties aanlegt ten behoeve van de teelt, moet oppassen.

Growshops

Volgens het departement blijkt uit verschillende onderzoeken in de afgelopen jaren dat de activiteiten van growshops ''veel verder gaan dan de enkele verkoop van legale producten voor de kleinschalige (thuis)teelt en dat zij zich niet zelden schuldig maken aan strafbare handelingen door het leveren van planten en stekjes, het installeren van voorzieningen voor het aftappen van elektriciteit, het organiseren van de teelt, het afnemen van het eindproduct en het witwassen van de opbrengst.''

Lea Bouwmeester van de PvdA gaat vragen stellen over het voorstel. ''Dat lost niks op. Het is allemaal al strafbaar, maar niemand trekt zich er wat van aan. Je moet de teelt zo organiseren dat die geen ruimte laat voor criminaliteit. Grote criminelen kun je pakken door de markt te verstoren.'' Ze wil alle thuisteelt voor verkoop laten aanpakken. Alleen met de mensen met 'vijf plantjes in de vensterbank' heeft ze geen problemen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden