Strenger toezicht coffeeshop

© anp

Alle Amsterdamse coffeeshops worden voortaan doorgelicht op betrokkenheid van criminelen en misbruik van vergunningen voor het plegen van misdrijven. De beperkte controles door stadsdelen worden vervangen door veel strengere, door een daarin gespecialiseerd team van de gemeente.

Uit het onderzoek Emergo naar de bestrijding van georganiseerde misdaad in het hart van de stad bleek vorig voorjaar dat in de coffeeshopbranche een groot aantal personen actief is met een strafblad. Dit ondanks de bestaande onderzoeken van het 'levensgedrag' van uitbaters van coffeeshops en de screening op grond van de Wet bibob (bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur), waarmee de overheid wil voorkomen dat gemeenten criminelen vergunningen verstrekken.

Het kabinet heeft in het regeerakkoord bovendien een strenger coffeeshopbeleid afgesproken.

In brieven aan alle stadsdeelbesturen kondigt burgemeester Eberhard van der Laan aan dat hij de controles op de coffeeshops naar zich toetrekt en een gespecialiseerd team alle coffeeshops laat doorlichten.

Dat team, het Coördinatiebureau Bibob op het stadhuis, zal nauw samenwerken met de politie, het Openbaar Ministerie en de stadsdelen. Alle nieuwe vergunningaanvragen of aanvragen voor verlenging zullen leiden tot een diepgaand onderzoek, staat in de brief. Als er wat mis lijkt met een coffeeshopuitbater, diens financiers of zakenrelaties of bij signalen dat in een coffeeshop misdrijven worden gepleegd, zal het landelijke Bureau Bibob gevraagd worden om advies over het verlenen van de vergunningen.

Amsterdam telt momenteel 222 coffeeshops. Burgemeester Eberhard van der Laan kan nog niet inschatten met hoeveel van die zaken iets mis is.

Pas als het doorlichten van de coffeeshops daarvan een duidelijk beeld geeft, zijn de maatregelen te plannen en is aan te geven naar welke coffeeshops of betrokkenen nader onderzoek moet volgen, schrijft hij in een brief aan het landelijk Bureau Bibob. (Paul Vugts)

Meer in Het Parool van vandaag: Soepeler regime elders

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden