Strenge aanpak veelplegers blijkt effectief

De Amsterdamse driehoek bezoekt veelplegers in de Bijlmerbajes. De strenge aanpak tegen de draaideurcriminelen werkt. Foto ANP Beeld
De Amsterdamse driehoek bezoekt veelplegers in de Bijlmerbajes. De strenge aanpak tegen de draaideurcriminelen werkt. Foto ANP

DEN HAAG - De gerichte aanpak van hardnekkige veelplegers bespaart de samenleving jaarlijks rond vier miljoen euro. Door het afschrikkend effect van de zogeheten ISD-maatregel, waardoor draaideurcriminelen tot twee jaar kunnen worden vastgezet, gaan zij minder vaak in de fout.

In de strijd tegen overlast door veelplegers is de Inrichting Stelselmatige Daders (ISD) in 2004 ingesteld. 'Draaideurcriminelen' die keer op keer met justitie in aanraking komen, kunnen in deze speciale gevangenissen maximaal twee jaar worden vastgezet.

In die tijd is het de bedoeling dat de veelal verslaafde veelplegers hun leven beteren. Daartoe krijgen ze hulp aangeboden om af te kicken en eventuele andere problemen aan te pakken.

Dat werpt vruchten af, concludeert het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) van Justitie. Als veelplegers na afloop van de ISD-maatregel worden vrijgelaten, gaat zij minder vaak de fout in dan voorheen. Bovendien zijn de kosten om een veelpleger langere tijd gevangen te zetten (150.000 euro) vele malen lager dan het geld dat politie en justitie anders kwijt zouden zijn met het opstellen van processen-verbaal en vervolging (624.000 euro).

Eén opgesloten veelpleger is volgens de onderzoekers zo'n afschrikwekkend voorbeeld, dat 28 andere daardoor op het rechte pad blijven. De ISD-maatregel geldt alleen voor veelplegers boven de achttien, die in een periode van vijf jaar minstens tien keer zijn aangehouden. De vergrijpen hebben meestal betrekking op zaken als winkeldiefstal, tasjesroof en auto-inbraak.

Eerder deze week concludeerde het Verwey-Jonker Instituut dat de strenge aanpak van veelplegers er vaak toe leidt dat mensen met een psychiatrische stoornis of verstandelijke beperking een gevangenisstraf krijgen opgelegd. Deze 'problematische groep' kan in de gevangenis onvoldoende worden geholpen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden