Streng alcoholbeleid 30 april was bij velen niet bekend

De meeste bezoekers van Koninginnedag waren afgelopen jaar er niet van op de hoogte dat ze maar één alcoholische consumptie bij zich mochten hebben. Dat blijkt uit het onderzoek 'Drinken op Koninginnedag 2012' van de gemeentelijke Dienst Onderzoek en Statistiek.

Feestvierders op Amsterdam Centraal Station zijn er klaar voor om in de hoofdstad Koninginnedag te gaan vieren. Beeld ANP
Feestvierders op Amsterdam Centraal Station zijn er klaar voor om in de hoofdstad Koninginnedag te gaan vieren.Beeld ANP

Zes op de tien respondenten (59 procent) is niet bekend met de maatregel. Bijna vier op de tien bezoekers (38 procent) merkte dat er iets was veranderd aan de manier waarop Koninginnedag werd gevierd. Iets meer mensen (44 procent) merkten niets van veranderingen.

Een meerderheid van de mensen die aan het onderzoek meewerkten, staat negatief tegenover de maatregelen en het éénconsumptiebeleid. Ze stellen dat Koninginnedag saaier is geworden. De mensen die positief zijn over de maatregel zijn van mening dat de sfeer erdoor wordt verbeterd en dat er minder dronken mensen zijn.

Uit het onderzoek blijkt ook dat afgelopen jaar het aantal mensen die meer dan zeven glazen dronken aanmerkelijk is geslonken. Dit geldt voor bijna alle leeftijdsgroepen, maar de daling van het aantal veeldrinkers is het sterkst bij jongeren onder de achttien jaar. Alleen mensen boven de veertig waren het afgelopen jaar vaker van plan veel meer te gaan drinken dan het jaar ervoor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden