Streep door woontoren aan Westerpark

De bouw van 128 appartementen op een parkeerterrein naast de voormalige ING-kantoren aan de rand van het Westerpark, is voorlopig van de baan. De gemeenteraad hoopt dat het terrein na 2032 een groen stukje park wordt.

Michiel Couzy
null Beeld Marc Driessen
Beeld Marc Driessen

Inzet van de strijd is een niet al te groot parkeerterrein, kavel X, bij de ingang van het Westerpark, aan de kruising van de Haarlemmerweg en de Bos en Lommerweg. Op deze plek konden werknemers van ING hun auto kwijt. Inmiddels is ING vertrokken en transformeert Pinnacle, het bedrijf van Prins Bernhard van Oranje, de voormalige kantoorgebouwen tot woningen. Op het parkeerterrein zou, volgens de plannen, ruimte zijn voor nog een extra gebouw van 44 meter hoog, met ruimte voor 128 appartementen.

2032
De gemeenteraad heeft woensdagmiddag deze bebouwing van het parkeerterrein geblokkeerd. Een meerderheid van GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren, PvdA, CDA en Partij van de Ouderen wil dat het parkeerterrein voorlopig een parkeerterrein blijft, met het uiteindelijke doel dat hier in de toekomst groen komt. Dat kan pas in 2032, als de erfpachtcontracten aflopen.

De transformatie van de bestaande kantoorgebouwen gaat wel door. Het college had ingestemd met de plannen van de projectontwikkelaar, omdat Amsterdam al die extra woningen nodig heeft. De stad trekt jaarlijks tienduizend nieuwe inwoners en die moeten toch ergens onderdak vinden. Elke woning is er één. De raad steunt de bouwplannen, maar niet op dit parkeerterrein.

Maastricht
Groen in de stad staat al zo onder druk, dus waarom deze plek niet toevoegen aan het park? De stad bouwt zoveel woningen de komende jaren, zoveel als in een stad als Maastricht, dus dan maken die 128 appartementen niet zo heel veel uit, betoogde Johnas van Lammeren van Partij voor de Dieren. "We moeten oog houden voor het groen in de stad," aldus Diederik Boomsma van CDA. "Dus daarom moeten we dit kavel nu niet bebouwen."

D66 en VVD hielden vast aan bebouwing van het terrein, maar vormden een minderheid. En dus komen er geen woningen op de parkeerplaats en voorlopig ook geen groen. De auto's verdwijnen in een parkeerterrein onder de grond. En dus blijft Kavel X tot 2032 een lege plek, tenzij wethouder Eric van der Burg de ontwikkelaar kan bewegen eerder groen aan te leggen.

Lees ook: Wint woning of natuur op Kavel X in Westerpark?

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden