Streep door nieuwbouwplannen

Nieuwbouw appartementen aan de Nierkerkestraat in Osdorp , Amsterdam Nieuw West. Foto Floris Lok Beeld
Nieuwbouw appartementen aan de Nierkerkestraat in Osdorp , Amsterdam Nieuw West. Foto Floris Lok

AMSTERDAM - De stedelijke vernieuwing in Amsterdam-Noord en Nieuw-West valt vrijwel geheel stil. Vanwege de economische crisis zet het stadsbestuur een streep door de bouw van 12.600 woningen in de twee stadsdelen.

Dat is de uitkomst van de zogenoemde tweede schouw van bouwprojecten, die het eerdere besluit om 45 procent van het aantal geplande woningen te schrappen, concreet maakt.

Wethouder Maarten van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening) erkent dat er risico's kleven aan het vertragen van de vernieuwing, die aanvankelijk in 2019 zou zijn afgerond. Het is de bedoeling de projecten nadien alsnog te voltooien. Maar nieuwbouw kan 'niet langer de motor zijn van vernieuwing', schrijft Van Poelgeest aan de gemeenteraad. Het besluit 'heeft direct effect op de ambitie voor een ongedeelde stad'. Daarmee doelt hij op het streven de maatschappelijke en sociaal-economische kloof te overbruggen tussen het gebied binnen en buiten de ringweg A10. Van Poelgeest (GroenLinks) voorziet ook dat de huisvesting van hoger opgeleide nieuwkomers moeilijker wordt.

De ambities voor Zuidoost zijn ook teruggeschroefd. De bouw van het uitgaanscentrum Getz aan de Arena Boulevard is met vijf jaar uitgesteld. En hoewel de maatschappelijke omstandigheden en veiligheidssituatie in Holendrecht 'kritiek' zijn, gaan ook hier nieuwbouwplannen op de lange baan.

Ook was het de bedoeling groen licht te geven voor de gefaseerde aanleg van IJburg II. Maar vanwege de onzekere financiële vooruitzichten is dit eveneens uitgesteld. (HET PAROOL)

Lees verder in de krant: Huizenmarkt in crisis.

Uitstel - herstel- afstel

* In totaal schrapt de gemeente 36.000 woningen en veel kantoren.
* Ontwikkeling van de Hallen in West gaat door.
* Geen verhuizing voetbalclub DWV in Noord. In Elzenhagen Zuid komt wel een nieuwe kerk en verhuizen moskee en tennisclub.
* Uitstel vernieuwing Sluisbuurt op Zeeburgereiland.
* Aanpak Middenmeer Noord gaat door; Zeeburgia naar Zeeburgereiland
* In West komt zoals gepland woonwijk Laan van Spartaan

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden