Streep door 2500 studentenwoningen na 'verraad' ministerie

De bouw van 2500 nieuwe studentenwoningen naast campus Uilenstede gaat niet door.

Herman Stil
Per jaar komen 40.500 vliegtuigen over het vijftig jaar oude Uilenstede. Beeld Sanne Zurné
Per jaar komen 40.500 vliegtuigen over het vijftig jaar oude Uilenstede.Beeld Sanne Zurné

De plannen die door de gemeente Amstelveen en Vrije Universiteit (VU) in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur zijn gemaakt, worden nu onverwachts door datzelfde ministerie afgewezen.

Door de uitbreiding van Uilenstede, met 3400 studenten toch al de grootste campus van Europa, wilden Amstelveen en VU in één klap een groot deel van de woningnood oplossen. In groot Amsterdam is een tekort van zeker 12.000 studentenwoningen.

Met hulp van het ministerie van Infrastructuur werden de plannen de afgelopen twee jaar opgesteld. Die samenwerking was nodig omdat de uitbreiding van Uilenstede pal onder de vliegroute van Schiphols Buitenveldertbaan ligt.

Afgelopen september werd het plan formeel ingediend. De verpauperde jaren-zeventig kantorenwijk Kronenburg - waar meer dan de helft van de kantoren leeg staat en een groot deel van de grond braakligt omdat nog kanslozer kantorenwezen al zijn gesloopt - zou met nieuwe studentenflats worden volgebouwd en aan het naastgelegen Uilenstede geklonken.

Maar hetzelfde ministerie dat de plannen mede vormgaf, wijst ze nu af. "Het aantal woningen, ook al zijn het tijdelijke studentenkamers, is zo buiten proportie van wat is toegestaan dat zowel wat betreft veiligheid als gezondheid van toekomstige bewoners risico's ontstaan," blijkt uit stukken van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Verraden
De gemeente voelt zich verraden. "We hebben deze plannen in nauwe samenwerking met het ministerie opgesteld," aldus Schipholwethouder Maaike Veeningen, "juist om te voorkomen dat dit zou gebeuren. Dat overleg ging zo goed dat we ook hadden verwacht dat dit op basis van die hulp zou worden goedgekeurd. We zijn dan ook behoorlijk onaangenaam verrast door de afwijzing."

Amstelveen tekent bezwaar aan. ILT maakt bij de afwijzing gebruikt van dezelfde verouderde normen die eerder nieuwe milieurapportages voor de groei van Schiphol en komst van Lelystad Airport nodig maakten.

Betaalbare studentenwoningen
"Het is een enorme tegenvaller," zegt Wessel Agterhof van de Vrije Universiteit. "We zijn schouder aan schouder opgetrokken met Amstelveen omdat we ons willen inzetten voor de komst van betaalbare studentenwoningen."

Ook studentenhuisvester Duwo, eigenaar van Uilenstede en één van de mogelijke exploitanten van de nieuwbouw, is onthutst. "Het is van de zotte dat in zo'n mooi gebied niet mag worden ontwikkeld wat in Uilenstede al 50 jaar mogelijk is."

Drie jaar geleden mochten op Uilenstede nog wel nieuwe studentenwoningen worden gebouwd, volgens dezelfde regels. Die vervingen deels oudbouw. Beeld Sanne Zurné
Drie jaar geleden mochten op Uilenstede nog wel nieuwe studentenwoningen worden gebouwd, volgens dezelfde regels. Die vervingen deels oudbouw.Beeld Sanne Zurné
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden