Streekvervoer rondom Amsterdam staakt maandag

Het FNV kondigt een landelijke staking van het streekvervoer aan. Ook de bussen in Zaandam en Almere zullen vanaf maandagochtend niet rijden, tenzij de regionale vervoerders ingaan op de eisen van de vakbond.

null Beeld anp
Beeld anp

"We hopen dat de vervoerders nu doorhebben dat het zo hoog zit en zo belangrijk is voor de chauffeurs dat we tot stakingen overgaan," zegt FNV-persvoorlichter Ron Sinnige.

De staking gaat vooral over de werkdruk. "Over de tijd die de buschauffeur heeft om de bus te keren. Om het rode lampje dat naast hem begint te branden als hij één of twee minuten achterloopt op schema. Over plaspauzes."

Driedaagse staking
De buschauffeurs en het regionaal treinpersoneel beginnen een staking voor onbepaalde tijd, kondigt vakbond FNV aan. CNV Vakmensen rept van 'een (vooralsnog) driedaagse staking'.

Volgens FNV is de verharding van de acties het gevolg van 'onwil' bij de werkgevers. Cao-onderhandelingen zijn vastgelopen. Nog maar enkele dagen geleden werden twee bemiddelaars aangesteld om een uitweg uit de impasse te vinden.

'Zij krijgen dus in ieder geval deze week de tijd om met name de werkgevers te bewegen om concrete en goede afspraken te maken over werkdruk en loon,' aldus FNV.

Werknemers in het streekvervoer staakten al meerdere keren. Op 30 april en 1 mei hielden ze een landelijke staking, daarna kregen de acties regionaal een vervolg in estafettevorm.

Loonsverhoging
De vakbonden eisen onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent, maatregelen om de werkdruk te verminderen en elke tweeënhalf uur een (plas)pauze. Werkgeversorganisatie VWOV zegde eerder toe de plaspauzes mogelijk te maken, maar daarmee was de angel nog niet uit het conflict.

De werkgevers zijn verrast over de aankondiging van de staking. 'Er zijn bemiddelaars aan het werk. We zijn oprecht verrast en beraden ons op vervolgstappen,' aldus een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden