Streekfonds Waterland gaat de natuur achter Noord versterken

Het gaat niet goed met de natuur in het landelijk gebied achter Noord. Het nieuwe Streekfonds Waterland moet daar verandering in brengen.

Hans Abma in Holysloot:
Hans Abma in Holysloot: "Het aantal weidevogels is dramatisch gedaald."Beeld Dingema Mol

De zon schijnt, de kikkers kwaken in de sloot en in de wei grazen de koeien. Een perfect plaatje, geeft Hans Abma toe, maar helaas wel een vertekend beeld van de huidige situatie in het landelijk gebied achter Amsterdam-Noord. "De schaalvergroting in de veehouderij heeft ook hier voor een enorme verschraling van de natuur gezorgd. Het aantal weidevogels is dramatisch gedaald. We moeten echt aan de slag om die ontwikkeling te keren."

Dat is de opdracht voor het nieuwe Streekfonds Waterland dat vrijdag officieel in het leven wordt geroepen: behoud van het open landschap en versterking van de natuur. Alle initiatieven die daartoe een bijdrage kunnen leveren, zijn van harte welkom, zegt Abma, voorzitter van het bestuur. "We staan nog maar aan het begin, maar we hopen te kunnen uitgroeien tot een platform van allerlei grote en kleine initiatieven die één gezamenlijk doel hebben: een mooi en natuurlijk Waterland."

Bondgenoot
Met steun van de provincie Noord-Holland en de Rabobank beschikt het bestuur over een bescheiden startkapitaal om de komende tijd steun te geven aan initiatieven. "Het is niet zo dat we op een grote zak met geld zitten," tempert Abma de verwachtingen. "We gaan ook op zoek naar fondsen en bedrijven die een bijdrage willen leveren. We beginnen met kleine projecten, zoals het beter vindbaar maken van fietsroutes, kanotochten en andere kleinschalige recreatie in de streek."

Daarbij wordt nadrukkelijk ook gekeken naar Amsterdam. "We zien Amsterdam als een belangrijke bondgenoot," zegt Abma. "Waterland is een groene long voor de grote stad. De steun van Amsterdam kan ons enorm helpen om het gebied sterk en vitaal te houden, ook voor de Amsterdammers die hier in de zomer 's avonds graag komen wandelen of fietsen, of in de winter komen schaatsen. Toerisme kan ook, zolang het maar past bij de schaal van het landelijk gebied."

Die wens tot samenwerking met Amsterdam is niet van alle tijden, weet Hans Abma als oud-wethouder van Monnickendam uit ervaring. "De verhoudingen zijn slecht geweest. Na de oprichting van het stadsdeel Amsterdam-Noord werden meteen alle illegale bouwsels in de dorpen aangepakt, en dat waren er nogal wat. Dat zette veel kwaad bloed. Het was ook de tijd van het gifschandaal in de Volgermeerpolder. Het heersende idee was in die tijd: alle ellende komt uit Amsterdam. Maar dat is helemaal voorbij."

Kraamkamer
Een andere belangrijke bondgenoot is het provinciebestuur, dat heeft aangegeven een deel van Waterland te willen bestemmen als reservaat en kraamkamer voor weidevogels. "Een fantastische ambitie," vindt Abma. "De provincie wil gronden verwerven en die in handen geven van de boeren, met weidevogelbeheer als nadrukkelijke taak. Wel ingewikkeld hoor. Boeren zijn over het algemeen van goede wil, maar ze hebben ook een bedrijf te leiden, en de sector staat onder druk."

Maar zonder de boeren gaat het ook niet. "Weidevogelbeheer kan niet zonder agrarisch beheer. Je hebt iemand nodig om te maaien en de mest uit te rijden. De overheid heeft het geld niet om dat allemaal zelf te organiseren. Dus dat zal samen moeten worden aangepakt." Ook in internationaal verband trouwens. "Nu is het zo dat de weidevogels die hier met subsidie worden grootgebracht, in Frankrijk en Spanje met subsidie van de overheid uit de lucht worden geschoten."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden