Streefcijfer vrouwen aan de top bij lange na niet gehaald

Er werken nog steeds veel minder vrouwen in het bestuur van bedrijven dan de overheid wil. Het streefcijfer van 30 procent wordt bij lange na niet gehaald. Er zijn vorig jaar maar iets meer vrouwelijke bestuursleden en commissarissen bijgekomen, zo blijkt uit een onderzoek dat vandaag is aangeboden aan minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Redactie
Jet Bussemaker. Beeld anp
Jet Bussemaker.Beeld anp

Het aandeel vrouwen in de raden van bestuur van bedrijven nam vorig jaar met 1,5 procentpunt toe tot 8,9 procent. Het aandeel vrouwelijke commissarissen groeide met 1,4 procentpunt naar 11,2 procent. Respectievelijk voldeed slechts 13,5 en 16,6 procent van de ruim 800 onderzochte bedrijven aan het streven van de overheid.

In het huidige tempo duurt het nog tot 2028 voor de raden van bestuur voor ten minste 30 procent uit vrouwen bestaan, staat in het rapport dat is gemaakt in opdracht van de commissie 'Monitoring talent naar de top'. Voor de raden van commissarissen zal het nog tot 2027 duren voor dit streefcijfer is bereikt.

'Verspilling van talent'
Bussemaker is niet te spreken over de trage voortgang. Maar de bewindsvrouw is ook geen voorstander van de invoering van een quotum. 'Dat is een paardenmiddel. Maar met de huidige cijfers kunnen we niet aankomen in Brussel. Dit is gewoon verspilling van talent. Er verandert alleen iets als bedrijven hun nek uitsteken.'

De hoogste posities worden doorgaans nog altijd door mannen bekleed. In slechts 5,3 procent van de gevallen hadden bedrijven een vrouwelijke bestuursvoorzitter. Van de voorzitters van de raden van commissarissen was 3,5 procent vrouw.

Bedrijven die niet aan de streefcijfers voldoen, wijten dit veelal aan het feit recent geen nieuwe bestuurders zijn benoemd. Of het bestuur bestaat slechts uit één persoon, of de benoeming van de bestuurders wordt door een buitenlands moederbedrijf bepaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden