'Strauss-Kahn bracht nacht door op matras in cel'

Dominique Strauss-Kahn (DSK) heeft de nacht niet in een luxueuze hotelkamer doorgebracht, maar op een matras in een pas gerenoveerde cel van 7,5 vierkante meter, in de gendarmeriekazerne van Rijsel. De aanhouding van de voormalige topman van het IMF werd gisteren met 24 uur verlengd, meldt de krant Le Figaro.

Redactie
Dominique Strauss-Kahn. Beeld AP
Dominique Strauss-Kahn.Beeld AP

Op gezag van een bron dichtbij het onderzoek schreef Le Figaro dat de hechtenis in het kader van een onderzoek in een 'ontspannen en sereen klimaat' verloopt. Onderzocht wordt onder meer of DSK medeplichtig is aan pooierpraktijken. Advocate Fréderique Beaulieu 'doet haar werk goed', zo luidt het. Volgens Le Figaro zou de hechtenis vandaag aflopen.

Pooierpraktijken
De ondervragers maken deel uit van de interregionale directie van de gerechtelijke politie en van de algemene inspectie van de nationale politie, weet de krant. De verhoren spitsten zich vooral toe op het onderdeel 'medeplichtigheid aan pooierpraktijken'. Daarbij gaat het om de vraag of de vroegere minister wist dat vrouwen op wilde feestjes in Washington en Parijs prostituees waren. De vraag is ook of DSK wist dat ze betaald werden door twee ondernemers uit het noorden van Frankrijk. Strauss-Kahn ontkent dat hij wist dat het om prostituees ging en de ondernemers zeggen ook dat ze dit hebben verzwegen aan hun toen machtige vriend.

Enkele dames getuigden echter dat de aanwezigen op de avonden wisten dat de vrouwen betaald waren. Maar die wetenschap betekent niet dat de 62-jarige politicus medeplichtig is aan pooierpraktijken, ofwel souteneurschap. Want dit zou betekenen dat hij het prostitutienetwerk heeft geholpen, bijvoorbeeld door nieuwe klanten mee te brengen, zo schrijft Le Figaro.

Kamermeisje
De Rijselse affaire is koren op de molen van de advocaten van het kamermeisje in New York. Zij betichtte Strauss-Kahn ervan dat hij haar seksueel had lastiggevallen. Het parket heeft de zaak geseponeerd, maar er loopt nog een burgerrechtelijke procedure. De raadsmannen kunnen door de affaire Carlton het profiel aanscherpen van een man die zij als seksverslaafd en gewelddadig tegenover vrouwen willen afschilderen.

Volgens Le Figaro deed de voorhechtenis van Strauss-Kahn ook al een politiek belletje rinkelen. In volle verkiezingsstrijd voor het Elysée heeft woordvoerster Nathalie Kosciusko-Morizet van de rechtse president Nicolas Sarkozy geopperd dat er nu wel eens 'interessante informatie' aan het licht kan komen. Dat gaat dan om 'praktijken' van de socialistische federaties in het noorden van Frankrijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden