Column

Strategische kiezers kregen een kabinet dat de PVV rechts inhaalt

Ewald Engelen.Beeld Floris Lok

Spijt als haren op hun hoofd hebben ze ervan. Al die progressieve kiezers die op Samsom hebben gestemd om Rutte uit het torentje te verjagen. Het revanchisme van VVD, CDA en PVV spuugzat, konden ze kiezen uit SP, D66, GroenLinks en PvdA. In woord en gebaar distantieerden deze partijen zich in meer (PvdA, SP) of mindere (D66, GL) mate van de linksnijd van Wilders, het bezuinigingsfetisjisme van Rutte en de machtsgeilheid van Verhagen.

Op wie te stemmen? Verdeeld maakte progressief Nederland geen enkele kans. Alleen door de politieke steun te concentreren zou die vervloekte VVD van het pluche kunnen worden verjaagd. En dus hield links Nederland angstvallig tot de laatste uren de peilingen in de smiezen om te zien wie van het stel - Roemer, Pechtold, Samsom of, wie weet, Sap - de meeste kans maakte.

Door partitocratische zelfontbranding (Sap), een econobete lijsttrekker (Pechtold), een beroerde campagne (Roemer) en een boven zichzelf uitstijgende en schaamteloos van de SP jattende Samsom werd het op 12 september de PvdA. Gevolgd door een verbluffend snelle kabinetsformatie met - godbetert - de VVD, onder leiding van meesterconsultant Wouter Bos.

Uiteraard was dit een coalitie waar progressief Nederland uitdrukkelijk niet voor had gekozen. Maar toen het akkoord in die eerste wittebroodsweken de VVD tot op het bot verdeelde en überarbeider Spekman in staat stelde zijn woeste 'nivelleringsfeestje' te vieren, leek de linkse bijltjesdag alsnog aangebroken - VVD of geen VVD.

Niet dus. Ontwikkelingssamenwerking is verworden tot handelsbevordering. De amerikanisering van de arbeidsmarkt is met behulp van de zombiepolder uitgesteld maar niet afgesteld. Aan het taboe op stimuleren wordt ondanks records aan werkloosheid en faillissementen, ondanks krimp en dalende koopkracht, en ondanks toenemende kritiek van links Europa, ook onder dit kabinet niet getornd - PvdA of geen PvdA.

En nu is er dan de strafbaarstelling van illegaliteit. Inhumaan, adding insult to injury en onnodig - welke 'gelukszoeker' reist nou verkleed als asylant af naar een land in recessie? - ziet sociaaldemocraat Samsom zich voor de lieve vrede gedwongen tegen de wens van zijn partij in te gaan en zijn belofte aan Rutte gestand te doen.

Geen wonder dat al die strategische kiezers zich de haren uit het hoofd trekken. Ze dachten te stemmen op een man die hen van Ruttes revanchisme zou verlossen. Ze kregen een kabinet dat de PVV rechts inhaalt, met een even hardvochtig migratiebeleid, maar zonder het keynesianisme dat Wilders sinds het mislukte Catshuisoverleg bepleit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden