Strandzuid deze winter grondig op de schop

Vrijdagmiddag wordt de eerste paal geslagen voor een ingrijpende renovatie van Strandzuid, het paviljoen achter de RAI.

Het Parool
Het paviljoen zoals het er komend voorjaar na de renovatie uit moet zien. Beeld Enzo Architecten
Het paviljoen zoals het er komend voorjaar na de renovatie uit moet zien.Beeld Enzo Architecten

De twee kleinere witte paviljoens worden afgebroken en maken plaats voor een groot gebouw. Het terras wordt aangepakt en in het water moet een drietal pontons met terrassen komen te liggen dat via een houten loopbrugje bereikbaar is. Per strekkende meter blijft de oppervlakte die Strandzuid achter de RAI bezet hetzelfde, maar door efficiënter gebruik van de ruimte is volgend jaar zomer ruimte voor meer badgasten.

De plannen voor de verbouwing dateren van vijf jaar terug, toen eigenaren Michel Pais en Bram van Es voor het eerst boven de tekentafel hingen. Er waren mogelijkheden toen de RAI er voor koos haar Nhow Amsterdam hotel niet op de plek van het paviljoen te bouwen, maar langs de A10.

Vaste horeca
Het bestemmingsplan waarmee ze werkten bood nog geen plek voor vaste horeca. Na wat wijzigingen biedt dat het nu wel. Voor Pais en Van Es reden tijd en geld in een nieuw gebouw te steken.

"We zijn ooit begonnen als tijdelijk project, na een prijsvraag in de buurt wat er met het stuk grond moest gebeuren," zegt Pais. "Daar kwam een stadsstrand uit en dat hebben we twaalf jaar van ons bestaan geëxploiteerd. Toen bleek dat we langer door mogen leek het ons goed dat in een nieuw gebouw te doen dat nog even mee kan."

Geluidsoverlast
Een van de belangrijkste aanpassingen aan het nieuwe Strandzuid is de isolering. Die liet in het verleden nog wel eens te wensen over, waardoor de buurt niet altijd even blij was met de horecazaak wanneer die versterkte muziek afspeelde. Klachten over geluidsoverlast uit de buurt zouden daarmee verleden tijd moeten zijn.

De bedoeling is dat het vernieuwde Strandzuid komend jaar medio april als evenementenlocatie en medio mei als restaurant weer de deuren opent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden