Plus

'Straks zal ik ruimte buiten de stad moeten zoeken'

Buurtbewoners en ondernemers vinden het jammer dat het Havenstraatterrein in Zuid wordt vrijgemaakt voor woningen. Het rafelrandje met loodsen en schuurtjes is een vrijplaats voor creatie- velingen, bedrijfjes en hobbyisten.

null Beeld Tammy van Nerum
Beeld Tammy van Nerum

Arthur van Oest (75), eigenaar specialeffectsbedrijf Art sfx
"Mijn bedrijf doet in speciale effecten voor films en televisie. Ontploffingen bijvoorbeeld. Daar heb ik allerlei attributen voor. Ik ben in 1974 op de Havenstraat terechtgekomen."

"Of ik het jammer vind dat we weg moeten, is een overbodige vraag. Dat vinden we allemaal erg. Ik heb nog een loods in Ouderkerk, dus er is wel uitwijkmogelijkheid, maar het liefst zit ik hier. De sfeer is prima, er is veel activiteit. Vroeger waren er meer van dit soort plekjes, die zijn allemaal verdwenen. Ik vind dat niet alles volgebouwd hoeft te worden. Straks is alle romantiek weg."

"Het is belangrijk dat er ook een stukje historische cultuur is. Daar zijn de mensen bij de gemeente alleen nog niet van doordrongen. Ik vraag me af wie hier gaan wonen. Je zit wel op een A1-locatie, midden in de stad. Dan kun je alleen maar gefortuneerde mensen krijgen."

Arthur van Oest: 'Ik heb nog een loods in Ouderkerk als uitwijkmogelijkheid, maar het liefst zit ik hier' Beeld Tammy van Nerum
Arthur van Oest: 'Ik heb nog een loods in Ouderkerk als uitwijkmogelijkheid, maar het liefst zit ik hier'Beeld Tammy van Nerum

Gideon Italiaander (38), eigenaar outletwinkel
"Amsterdam is een grote stad waar alles draait om geld, commercie en torenhoge huren. Dat er dan nog zo'n verlaten terrein met oude loodsjes staat, is natuurlijk wel apart."

"Het heeft alleen niet het eeuwige leven, dus huizenbouw is logisch. Wat ik veel zie gebeuren in Amsterdam is dat er nog jaren zitten tussen het moment van de grond bouwrijp maken en het daadwerkelijk bouwen. Helemaal op dit terrein kan ik me voorstellen dat dat zo zal zijn vanwege de complicaties: bodemverontreiniging en moeilijkheden met de aanvliegroute naar Schiphol. Ik zou het dus respectvol vinden van de gemeente als we pas weg hoeven als ze daadwerkelijk gaan bouwen."

"Straks zal ik buiten de stad moeten zoeken. De vierkantemeterprijs in Amsterdam kan ik met mijn handel niet opbrengen, wat ik logisch vind. Dat is nu eenmaal wat er in een economie en in een stad gebeurt."

Gideon Italiaander: 'Ik zal buiten de stad moeten zoeken. De prijzen in Amsterdam kan ik niet opbrengen' Beeld Tammy van Nerum
Gideon Italiaander: 'Ik zal buiten de stad moeten zoeken. De prijzen in Amsterdam kan ik niet opbrengen'Beeld Tammy van Nerum

Christiaan Kraan (70), bouwt klavecimbels en fortepiano's bij Klinkhamer
"Vroeger werkte ik als tekenaar voor verschillende architecten. Mijn baas ging toen aan de slag met een bouwpakket voor klavecimbels en vroeg of ik wilde helpen. Zo is dat gegroeid."

"Op een gegeven moment kochten we boomstammen en daar maakten we zelf klavecimbels van. Het instrument waar ik nu mee bezig ben, gaat naar Madrid. We zitten bijna 45 jaar op het Havenstraatterrein, de sfeer is fantastisch. Het is een laatste rafelrand van de stad die ze weg willen harken - ontzettend jammer. Als wij hier moeten stoppen, heb je kans dat we er helemaal mee moeten stoppen."

"Een nieuwe ruimte is niet op te brengen. Ik denk dat dat geldt voor iedereen. In juni of juli krijgen we de huuropzegging en dan hebben we nog een jaar om iets anders te zoeken. We willen nog proberen om naar de Raad van State te stappen."

Christiaan Kraan: 'We zitten bijna 45 jaar op het Havenstraat­terrein, de sfeer is fantastisch' Beeld Tammy van Nerum
Christiaan Kraan: 'We zitten bijna 45 jaar op het Havenstraat­terrein, de sfeer is fantastisch'Beeld Tammy van Nerum

Loe Hermanides (79), repareert en onderhoudt militaire voertuigen
"Als klein kind mocht ik tijdens de bevrijding meerijden met de Canadezen. Dat is altijd blijven hangen. Toen ik zeven jaar was, ben ik stiekem in een legerjeep geklommen en heb de startknop ingedrukt."

"Een Canadese soldaat rende z'n tent uit en pakte me beet. Hij smeerde me van top tot teen in met olie, ik was helemaal zwart. Dan zou ik het wel afleren. Vanaf daar heb ik eigenlijk m'n hele leven met auto's te maken gehad. Ik ben apk-keurmeester geworden en dat heb ik tot 2005 gedaan. Daarna ben ik in deze loods begonnen met het repareren van jeeps en andere wagens."

"Keep Them Rolling is de reden dat ik hier terecht ben gekomen; dat is een organisatie die militaire voertuigen in stand houdt. Zij zaten toen een stukje verderop. We zitten hier als goud in de Havenstraat, iedereen kent iedereen. Waarschijnlijk moeten we voor het eind van het jaar weg zijn, maar dat hebben we natuurlijk liever niet."

Loe Hermanides: 'Waarschijnlijk moeten we voor het eind van het jaar weg zijn, maar liever niet natuurlijk' Beeld Tammy van Nerum
Loe Hermanides: 'Waarschijnlijk moeten we voor het eind van het jaar weg zijn, maar liever niet natuurlijk'Beeld Tammy van Nerum
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden