Strafzaak Wilders verzandt in procedures

Maandag wordt duidelijk of het tweede wrakingsverzoek in de zaak tegen Geert Wilders, wordt ingwilgd.Beeld anp

De strafzaak tegen Geert Wilders ligt weer stil. In ieder geval tot maandag duidelijk wordt of een nieuw wrakingsverzoek van Wilders' advocaat Bram Moszkowicz wordt toegewezen.

Moszkowicz ging vrijdag over tot wraking, omdat een beslissing van de rechtbank 'de schijn van partijdigheid heeft opgeroepen bij zijn cliënt'. Deze keer ging het om de weigering van de rechtbank een meineedprocedure te beginnen tegen getuige Bertus Hendriks, die werd gehoord over het etentje op 3 mei 2010 waar ook arabist Hans Jansen en raadsheer Tom Schalken waren.

De wrakingskamer, met rechters uit Haarlem, heeft de toelichting van Moszkowicz op zijn wrakingsverzoek aangehoord, maar doet pas maandagmiddag om 16.00 uitspraak.

Gelogen onder ede
Volgens Moszkowicz heeft Hendriks onder ede gelogen over de reden dat Hans Jansen werd uitgenodigd als gast bij het etentje. In dagblad De Pers zei hij in oktober vorig jaar dat het feit dat Jansen deskundige was in het Wildersproces 'ons wel wat leek voor de eetclub'. Vrijdag erkende hij dat, maar verklaarde hij ook dat Jansen zou komen om over islamisering te praten. Moszkowicz concludeerde dat een van deze antwoorden een leugen moet zijn.

Daarmee was de rechtbank het niet eens. Zij maakt onderscheid in de reden voor de uitnodiging (Jansen was deskundige) en het thema van de avond (islamisering) en stelt dat Hendriks niet twee verschillende antwoorden heeft gegeven op een en dezelfde vraag. Bovendien is voor meineed vereist dat iemand opzettelijk een valse verklaring aflegt.

'Ondeugdelijk, onbegrijpelijk en de schijn van partijdigheid wekkend' noemde Moszkowicz deze redenering. Het onderscheid is volgens hem 'gekunsteld'.

Geslaagde wraking
De onderbreking van het proces betekent vertraging, maar hoe groot die wordt, hangt af van de beslissing van de wrakingskamer. Het is inmiddels de tweede poging de strafzaak tegen de PVV-politicus te behandelen. De eerste editie kwam in oktober stil te liggen door een geslaagde wraking van Moszkowicz. Toen keerde de advocaat zich in opdracht van Wilders tegen de weigering van de rechtbank direct te beslissen of Hans Jansen als getuige over het etentje gehoord moest worden.

Nu is de nieuwe rechtbank nog niet toegekomen aan een inhoudelijke behandeling van de zaak, waarin Wilders wordt beschuldigd van haat zaaien, aanzetten tot discriminatie en groepsbelediging. De getuigenverhoren van deze week van Hans Jansen, Bertus Hendriks en raadsheer Tom Schalken zijn grondslag voor een betoog van Moszkowicz waarin hij stelt dat het Openbaar Ministerie geen recht heeft Wilders te vervolgen. Dat betoog zou hij eigenlijk vrijdag hebben gehouden, maar de getuigenverhoren liepen uit. Afhankelijk van het oordeel van de wrakingskamer gaat de zaak na maandag verder waar deze vrijdag is gebleven, of wordt het wachten op 'Wilders III'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden