Strafzaak tegen de tabaksindustrie is van de baan

Er komt geen strafzaak tegen de tabaksindustrie. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag besloten.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Tal van personen en instanties deden de afgelopen jaren aangifte van 'zware mishandeling die de dood tot gevolg kan hebben'.

De beslissing van het gerechtshof volgt op een eerdere beslissing van het Openbaar Ministerie in februari van dit jaar. Het OM zag er toen geen strafzaak in en liet weten niet tot vervolging over te gaan.

Meteen daarna startte advocaat Bénédicte Ficq een artikel 12-procedure om het OM te dwingen alsnog de vier grote sigarettenproducenten van dit land voor de rechter te slepen.

Filtergaatjes
Ficq deed in 2016 namens longkankerpatiënte Anne Marie van Veen aangifte van zware mishandeling (die de dood tot gevolg heeft) en valsheid in geschrifte tegen de vier grootste tabaksproducenten in Nederland. Daarna volgden nog talloze andere aangiften van personen en maatschappelijke organisaties.

De tabaksindustrie heeft volgens de klagers sigaretten bewust verslavend gemaakt door er kleine filtergaatjes in te stoppen. Daardoor krijgen rokers tijdens het roken méér slechte stoffen binnen dan is toegestaan, omdat ze met hun mond en vingers de ventilatiegaatjes dicht houden.

Op die manier krijgen ze een maximale hoeveelheid verslavende stoffen binnen. Meetmachines meten minder schadelijke stoffen omdat de gaatjes dan niet worden afgedicht.

Advocaat Benedicte Ficq staat de pers te woord voorafgaand aan de zitting tegen de tabaksindustrie in september van dit jaar. Beeld ANP
Advocaat Benedicte Ficq staat de pers te woord voorafgaand aan de zitting tegen de tabaksindustrie in september van dit jaar.Beeld ANP

Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft zich aangesloten aan bij het verzoek aan de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) om op te treden tegen de tabaksindustrie. In juni van dit jaar verscheen een rapport van het RIVM waaruit blijkt dat de hoeveelheid teer, nicotine en koolmonoxide in sigaretten veel groter is dan wettelijk toegestaan.

Advocaat Bénédicte Ficq nam daarop het initiatief om een bestuursrechtelijk handhavingsverzoek in te dienen bij de NVWA om onmiddellijk op te treden en krijgt hierbij steun van Amsterdam.

De gemeente sloot zich eerder als eerste gemeente in Nederland aan bij de aangifte tegen de tabaksindustrie, die niet tot vervolging leidde.

De steun van de gemeente komt voort uit het voornemen om het roken onder Amsterdammers en vooral jongeren aan te pakken. De gemeente wil een 'aanjager' zijn op dit dossier, aldus wethouder Simone Kukenheim eerder dit jaar.

Sinds begin dit jaar is roken op de pont verboden. Ook zijn diverse schoolpleinen en sportterreinen rookvrij en kunnen ambtenaren een cursus stoppen met roken volgen.

Lees verder: Roken? Dat moet niet meer mogen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden