Strafzaak tegen Bill Cosby wegens misbruik gaat door

De poging van de Amerikaanse acteur Bill Cosby om zijn strafzaak wegens seksueel misbruik niet ontvankelijk te laten verklaren door de rechter, is mislukt. De rechter in Montgomery, Pennsylvania, oordeelde woensdag dat hij zich toch voor de strafrechter zal moeten verantwoorden.

Bill Cosby, omringd door veiligheidsagenten in het gerechtsgebouw van Montgomery, Pennsylvania. Beeld REUTERS
Bill Cosby, omringd door veiligheidsagenten in het gerechtsgebouw van Montgomery, Pennsylvania.Beeld REUTERS

De advocaten van de 78-jarige Cosby probeerden eerder deze week het proces af te breken, door een voormalig openbaar aanklager te laten getuigen. Bruce Castor, die de zaak elf jaar geleden behandelde, gaf toe dat er destijds een mondelinge overeenkomst werd gesloten om Cosby niet aan te klagen, omdat er te weinig bewijslast was. Het slachtoffer kreeg op die manier een riante schadevergoeding.

Niet geloofwaardig
Maar volgens rechter Steven O'Neill is dat geen reden om het huidige proces te annuleren. Een immuniteitsdeal in een mondeling akkoord, is niet geloofwaardig voor de rechtbank, luidde het.

Cosby hoorde het oordeel onbewogen aan. Als de feiten in de zaak blijken te kloppen en de acteur veroordeeld wordt, kan Cosby tot tien jaar gevangenisstraf krijgen. Zo ver is het nog niet. In een inleidend verhoor wordt eerst bepaald of er genoeg bewijs is voor een rechtszaak. Een woordvoerder van Cosby meldde dat de verdediging tegen de beslissing van de rechter in beroep gaat.

De komiek, die in zijn hitserie The Cosby Show een modelvader speelde, is door tientallen vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag. De zaak van Constand is de enige waarin Cosby strafrechtelijk is aangeklaagd. Hij wordt ervan beschuldigd in januari 2004 in zijn huis in Philadelphia een vroegere werkneemster van de Temple-universiteit, Andrea Constand, te hebben gedrogeerd en verkracht. In politierapporten uit die tijd verklaarde Cosby dat de vrouw had ingestemd met de seks.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden