Strafrechtelijk onderzoek naar grafietregens Wijk aan Zee

Het Openbaar Ministerie (OM) is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de grafietregens boven Wijk aan Zee.

Bart van Zoelen
null Beeld Jean-Pierre Jans
Beeld Jean-Pierre Jans

Tegelijkertijd vervijfvoudigt de provincie de dwangsom voor Harsco, het bedrijf op het terrein van Tata Steel dat het grafiet uitstoot.

In een brief aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) schrijft het provinciebestuur van Noord-Holland dat Harsco sinds november 28 keer een dwangsom van 5000 euro opgelegd heeft gekregen vanwege overtredingen van de vergunningsvoorschriften.

Dwangsommen
Sinds de zomer daalt van tijd tot tijd grafietstof neer op Wijk aan Zee, het dorpje dat letterlijk onder de rook ligt van de hoogovens van Tata Steel. Het stof is afkomstig van Harsco, dat ruw­ijzerafval van Tata verwerkt.

Omdat het aantal overtredingen intussen is opgelopen naar 30, verhoogt de provincie de dwangsom naar 25.000 euro per keer, meldt milieugedeputeerde Adnan Tekin op Twitter.

Strafrechtelijk vervolging is een nieuwe wending in de aanpak van de grafietregens. De dwangsommen kunnen nu oplopen tot 300.000 euro.

Productieproces
Op een bewonersavond in Wijk aan Zee werd in november opgemerkt dat de dwangsommen bleek afsteken bij de winst van Tata. Tekin werd daar een tandeloze tijger genoemd.

De provincie noemt de strafrechtelijke aanpak een stap die standaard wordt genomen bij milieuovertredingen van deze grootte. Dan wordt verplicht melding gemaakt bij het OM.

Tata Steel heeft intussen het productieproces aangepast, schrijft de provincie. Dat zou op korte termijn de grafietregens moeten beperken. Uiterlijk in april 2020 worden de installaties overkapt door een hal die het stof binnenhoudt, zo hebben Tata en Harsco beloofd.

Lees ook: Wijk aan Zee: van de grafietregen in de convertorslakdrup

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden