Plus

Strafproces Naoufal F. begint op 7 maart

Het proces waarin justitie Amsterdammer Naoufal 'Noffel' F. beschuldigt van het aansturen van de mislukte liquidatie van crimineel Peter R. in Diemen gaat 7 maart gewoon beginnen - tegen de zin van zijn advocaat.

Forensisch onderzoek bij de auto van Peter 'Pjotr' R., op wie in november 2015 een mislukte moordaanslag werd gepleegd. Justitie ziet F. als opdrachtgever. Beeld anp

Rechter Jan Knol doet aan het begin van de zitting maar eens een moedige poging Naoufal 'Noffel' F. (37) aan het praten te krijgen. Hij voorziet dat zijn advocaat weer uren zal hameren op juridische en technische omissies in de methode waarmee justitie bewijs tegen haar cliënt heeft vergaard uit een in Canada in beslag genomen computerserver.

Dat leidt ver van de beschuldiging dat hij 'Buik' was die in emails via een versleutelde smartphone van afstand de mislukte moordaanslag aanstuurde op de Amsterdamse crimineel Peter 'Pjotr' R. eind 2015 in Diemen.

Rechter Knol: "Wat zegt u er nou zelf van? Heeft u die mails verstuurd? Bent u degene met de bijnaam 'Buik' van wie de mails kwamen?"

De gezette Naoufal F., gehuld in een sportief blauw vest: "Ik ben sowieso niet de persoon met de bijnaam 'Buik' of weet ik wat voor bijnamen."

Knol: "U bent niet degene die de gesprekken voert?"

F.: "Ik beroep me op mijn zwijgrecht. Ik zal verklaren, maar nu nog niet.

Eerlijk proces uitgesloten
"Knol: "Als u zegt: 'Ik ben het niet', moeten we dan wel de hele discussie voeren over de techniek waarmee die mails boven water zijn gehaald? We zijn daar nu al drie zittingen mee bezig." Het gesprek strandt voordat het is begonnen.

Dus begint advocaat Inez Weski voor de vierde keer, en fanatieker dan ooit, een litanie over de juridische en technische misstanden rond die in beslag genomen emails. Werkelijk alles is daarmee misgegaan, stelt Weski, waardoor een eerlijk proces uitgesloten is. Op 7 maart kan het zéker niet beginnen, zoals gepland. De raadsvrouw heeft nog 'extreem lange tijd nodig' om alle data die tegen F. zijn ingebracht te onderzoeken, áls dat ooit mogelijk zou zijn. Waarschijnlijk is deugdelijke controle ondoenlijk.

Het belangrijkste bewijs tegen F. komt uit de Canadese computerserver die F. - evenals tal van andere criminelen - volgens justitie gebruikte voor versleutelde communicatie.

'Emmertje'
Weski probeert al maanden uit te vinden hoe de recherche de enorme berg data uit de server onderzoekt, maar ze valt naar eigen zeggen van de ene verbazing in de andere. In lijn met door haar ingeschakelde deskundigen stelt ze dat het onderzoek naar de tienduizenden mogelijk relevante mailtjes volstrekt niet meer is te controleren.

"Het Openbaar Ministerie heeft een emmertje geschept uit die oceaan van data, waarin de verdediging wat mag rondspartelen. We mogen niet eens over de rand van het emmertje naar de oceaan kijken." Weski wil veel breder kunnen zoeken naar materiaal dat haar cliënt ontlast.

'Verwarring'
Volgens officier van justitie Alexandra Bijleveld is de zoekmethode weliswaar 'technisch complex', maar zijn de onderzoeksresultaten eenvoudig te behappen. Weski probeert 'verwarring te zaaien' en 'tijd te rekken'.

De rechtbank verwerpt al Weski's verzoeken omdat haar bedenkingen veel te algemeen zijn en begint het proces gewoon op 7 maart.

De uitvoerders van de aanslag, die Peter R. overleefde door zich zwaargewond vanuit zijn auto in een sloot te laten zakken, zijn al veroordeeld tot straffen oplopend tot twintig jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden