Strafonderzoek naar ex-president Colombia

Tegen voormalig Colombiaans president Alvaro Uribe, aan de macht van 2002 tot 2010, wordt een strafrechtelijk vooronderzoek ingesteld. Hij wordt ervan beschuldigd in de jaren negentig als regionaal gouverneur steun te hebben gegeven aan een moorddadige extreemrechtse militie. De advocaat van Uribe heeft dit dinsdag bekendgemaakt.

Voormalig Colombiaans president Alvaro Uribe in 2010.Beeld EPA

De zaak komt voort uit beschuldigingen die in 2011 werden geuit door het linkse parlementslid Ivan Cepeda. Hij stelde dat op de ranch van Uribe en diens broer Santiago in San Roque in de deelstaat Antioquia een extreemrechtse militie was gevormd om veronderstelde sympathisanten van de linkse guerrillabeweging uit de weg te ruimen. De militie werd volgens Cepeda opgericht terwijl Uribe in de periode 1995-1997 gouverneur was.

Wandaden
In die tijd promootte Uribe ook de vorming van burgerwachten die zich volgens mensenrechtengroepen te buiten gingen aan buitengerechtelijke moorden en andere wandaden. Toen hij later president was, regelde Uribe de demobilisatie van duizenden paramilitairen.

In het 'parapolitico'-schandaal zijn talrijke verbindingen tussen rechtse politici en de paramilitairen blootgelegd. Linkse critici van Uribe zijn al langere tijd op zoek naar bewijzen dat Uribe de milities heeft gesteund. Volgens Uribe zijn die nooit gevonden omdat ze eenvoudigweg niet bestaan, maar de voor het nieuwe onderzoek verantwoordelijke openbare aanklager, Marthe Lucia Zamora, zegt dat twee voormalige militieleden die nu in de gevangenis zitten belastende verklaringen hebben afgelegd.

Moordpartijen
Een van hen heeft volgens parlementariër Cepeda toegegeven dat hij een militie heeft opgericht die opereerde vanaf de ranch van Uribe. De ander is de zoon van de vroegere beheerder van de ranch en beweert volgens Cepeda dat Uribe de milities niet alleen steunde, maar 'vermoedelijk opdracht gaf tot moordpartijen' in San Roque.

Uribe heeft de aantijgingen in een reactie op Twitter afgedaan als 'laster door veroordeelde criminelen', die bovendien 'gemanipuleerd' zijn. Zijn advocaat Jaime Granados stelt dat de verklaringen van de twee mannen vol zitten met 'veronderstellingen, onnauwkeurigheden en leugens'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden