Update

Strafhof: zoon Kaddafi zit vast in gespleten stad

Het woestijnstadje Zintan waar Saif al-Islam Kaddafi vastzit, is in tweeën gespleten: een deel is trouw aan de regering van Libië, het andere niet. De zoon van de ex-dictator zit juist in het deel van de stad dat niet loyaal is aan de nieuwe machthebbers.

Redactie
Saif al-Islam Kaddafi. Beeld Reuters
Saif al-Islam Kaddafi.Beeld Reuters

Dit staat in een rapport dat het Internationaal Strafhof (ICC) vandaag heeft gepubliceerd.

Het ICC in Den Haag ligt al maanden in de clinch met Libië over de uitlevering van Saif al-Islam. Het gespleten karakter van Zintan waarover het rapport rept, wijst erop dat Tripoli Kaddafi mogelijk niet zonder meer naar Den Haag kan sturen, ook al zou de regering dat willen.

Het ICC heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Saif al-Islam wegens moord en andere misdaden tijdens pogingen de Libische opstand vorig jaar neer te slaan. Dat kreeg hij op 3 maart overhandigd door de griffier van het ICC die hem een bezoek mocht brengen in Zintan. Kaddafi tekende voor ontvangst, niet met zijn naam, maar met de kreet 'De overwinning komt van Allah!'.

Kaddafi informeerde ook naar het voedsel dat hij zou krijgen als hij naar Nederland wordt overgebracht. Buitenlandse gedetineerden in handen van internationale hoven in Den Haag klagen geregeld over het Nederlandse gevangeniseten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden