'Strafhof moet Israël vervolgen'

De afgelopen 28 dagen van Israëlische aanvallen op de Gazastrook hebben genoeg bewijzen geleverd voor misdaden tegen de menselijkheid door Israël. Dit heeft de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Riad al-Malki, vandaag gezegd na een bezoek aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Riad al-Malki (vooraan), verlaat het Internationaal Strafhof in Den Haag. Beeld reuters
Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Riad al-Malki (vooraan), verlaat het Internationaal Strafhof in Den Haag.Beeld reuters

Malki wil dat het Internationaal Strafhof (ICC) Israël vervolgt voor oorlogsmisdaden. Hij liet weten dat Palestina 'beslist nog dit jaar lid van het Internationaal Strafhof (ICC)' wordt om zo Israëli's te laten vervolgen wegens oorlogsmisdaden die volgens hem op grote schaal in de Gazastrook zijn gepleegd. De Palestijnen zullen daarbij de hulp inroepen van mensenrechtenorganisaties, die al veel bewijsmateriaal hebben verzameld.

De Palestijnse regering is al geruime tijd bezig met de toetreding tot het ICC, maar het is er nog niet van gekomen. Lid worden is wel nodig als Malki via het Internationaal Strafhof stappen tegen Israël wil nemen.

De Israëlische krant Haaretz berichtte vandaag dat de Palestijnse leiders verdeeld zijn over toetreding, mede omdat ook Palestijnse groepen kunnen worden aangeklaagd, bijvoorbeeld wegens het beschieten van burgerdoelen.

Onderzoek
Op 23 juli lanceerde de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR een onderzoekscommissie die de vermeende Israëlische oorlogsmisdaden in het huidige Gaza-offensief gaat onderzoeken. Met het initiatief worden de Palestijnse inspanningen om Israël aan internationale controle te onderwerpen gesteund.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wees het besluit van de VN-raad fel af. Hij noemde het een 'travestie'.

ICC: 'niet bevoegd voor vervolging'
Het ICC heeft zelf aangegeven momenteel niet bevoegd te zijn voor de vervolging van eventuele oorlogsmisdaden in Palestina. Dit verklaarde ICC-hoofdaanklaagster Fatou Bensouda vanmiddag na de ontmoeting met Malki.

De Gambiaanse hamert erop dat zij geen verklaring heeft ontvangen dat Palestina de rechtsmacht van het ICC accepteert na de resolutie van de Algemene Vergadering van de VN in november 2012, waarbij Palestina de status van staat kreeg.

De Palestijnse Autoriteit heeft zo'n verklaring wel afgegeven in 2009, maar toen was volgens het ICC nog niet duidelijk dat Palestina een staat is.

De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riad al-Malki. Beeld epa
De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riad al-Malki.Beeld epa
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Beeld afp
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu.Beeld afp

Timmermans: 'Oorlogsgeweld onaanvaardbaar'
Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken noemt het oorlogsgeweld in Gaza 'onaanvaardbaar'. Vandaag schrijft hij in een opiniestuk in NRC Handelsblad dat onafhankelijk onderzoek naar de bombardementen op VN-scholen en een ziekenhuis noodzakelijk is.

Volgens Timmermans worden door de Israëlische bombardementen en de raketten van Hamas 'alleen de haat, de angst en de uitzichtloosheid aangewakkerd'. Over de schuldvraag laat hij zich niet uit: 'Alleen als de gevechten ophouden, kunnen onderliggende redenen die het conflict in stand houden worden bestreden.'

Demonstraties
Wel schrijft hij te hopen 'dat de Palestijnen zich gaan afvragen waar ze zouden staan als de vele miljoenen die in raketten en tunnels zijn gestopt, door Hamas in de ontwikkeling van Gaza zouden zijn gestoken.'

De demonstraties in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag bewijzen volgens de minister dat Nederlanders geïnteresseerd zijn wat er in Gaza gebeurt. Hij wil echter waken voor 'onverzoenlijke polarisatie' tussen bevolkingsgroepen in Nederland. Timmermans: 'Dit is geen strijd tussen Joden en moslims. Wie dat er in Nederland wel van maakt, trapt niet alleen in de val van radicalen, maar ontneemt ons ook de kans van positieve invloed te zijn in de regio.'

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken. Beeld EPA
Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken.Beeld EPA

Meer dan 400 Palestijnse kinderen Gaza gedood
Inmiddels zijn er 408 Palestijnse kinderen gedood door het Israëlische offensief. Zo'n 2500 andere Arabische minderjarigen raakten gewond. Dat maakte het VN-kinderfonds Unicef bekend laten.

Naar schatting meer dan 370.000 Palestijnse kinderen hebben dringend psychologische hulp nodig vanwege de trauma's die zij hebben opgelopen door het oorlogsgeweld.

'De vernietiging is totaal. Er zijn verschrikkelijke wapens gebruikt die afgrijselijke amputaties noodzakelijk maken. En dat is gebeurd voor de ogen van de kinderen die hun vrienden, hun ouders hebben zien sterven', aldus Pernille Ironside, het hoofd van het Unicef-kantoor in Gaza.

Gebrek aan drinkwater
Volgens Ironside heerst er in de Gazastrook gebrek aan elektriciteit en drinkwater, waardoor de kinderen worden bedreigd door besmettelijke ziektes en diarree.

Voor menig Palestijnse jongere lijkt er geen toekomst te zijn. 'Niemand moet daarom verbaasd zijn als sommige Palestijnse kinderen een extremere weg inslaan', aldus Ironside.

Het dodental dit jaar ligt hoger dan tijdens de Gazaoorlog in 2008-2009. Tijdens de Israëlische operatie Gegoten Lood kwamen 350 Palestijnse kinderen om het leven.

Een gevlucht Palestijns kind in een tent in Beit Lahia op de Gazastrook. Beeld afp
Een gevlucht Palestijns kind in een tent in Beit Lahia op de Gazastrook.Beeld afp
Palestijnse vrijwilligers delen water uit in Nablus op de Westelijke Jordaanoever. Beeld epa
Palestijnse vrijwilligers delen water uit in Nablus op de Westelijke Jordaanoever.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden