'Strafdossier Benaouf A. hangt aan elkaar van aannames'

Het strafdossier tegen Benaouf A. hangt aan elkaar van 'interpretaties en aannames' die het Openbaar Ministerie (OM) niet bewijst. Justitie blijft ten onrechte hardnekkig de theorie aanhangen dat A. de liquidatie van Najeb Bouhbouh heeft gecoördineerd. Dat zei A.'s advocaat Sander Janssen in zijn pleidooi, waarin hij vrijspraak vroeg.

Paul Vugts
Benaouf A. in de rechtbank. Beeld anp
Benaouf A. in de rechtbank.Beeld anp

Dat advocaat-generaal Martijn van Elsdingen de vele liquidaties van de afgelopen jaren bij de zaak betrekt, tot en met de recente moord op Nabil Amzieb, wiens hoofd werd achtergelaten voor waterpijpcafé Fayrouz in Amsterdam-Zuid, maakt Janssen kwaad. "Mijn cliënt zit al die jaren al vast en kán daarmee niets van doen hebben!"

Dat Benaouf A. de schutters naar het hotel heeft gebracht waarvoor Bouhbouh op 18 oktober 2012 werd geliquideerd en dat hij die schutters later weer heeft opgepikt, zoals het OM stelt, 'blijkt nergens uit', zegt Janssen. "Het OM komt met geen enkele onderbouwing voor die stelling. Het ellendige van theorieën is dat je daar weer theorieën tegenover kunt stellen. Dat is hier het geval."

Onwelkome verklaringen
Volgens Janssen heeft justitie tal van kennelijk onwelkome verklaringen en feiten weggelaten uit het dossier om zo de theorie in de lucht te kunnen houden dat A. een belangrijke betrokkene bij de liquidatie was. "U heeft geen volledig en objectief dossier voorgelegd gekregen."

Dat A.'s alternatieve uitleg niet wordt geloofd omdat hij zijn verhaal pas deed toen hij de vermoede bewijzen in het dossier kende, vindt de raadsman onterecht. "Het OM trekt alles in het negatieve en leidt alles naar één conclusie: 'Jij hebt het gedaan'."

Volgens Janssen staat allerminst vast dat de telefoon waarmee de schutters lijken te zijn gealarmeerd toen Bouhbouh het hotel uit zou komen, in de BMW was die zijn cliënt die dag zou hebben bestuurd. "Die koppeling tussen die telefoon en mijn cliënt is niet te maken. Dan stort de hele bewijsconstructie van het OM in elkaar."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden