Straf Amsterdammer Hamza B. (29) in Marokko blijft 20 jaar

De Marokkaanse Hoge Raad laat de celstraf van twintig jaar in stand die de Amsterdamse Marokkaan Hamza B. (29) kreeg voor zijn rol in de wildwestschietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Die schietpartij kostte eind 2012 twee jonge criminelen het leven.

door: Paul Vugts
null Beeld RTVNH
Beeld RTVNH

De Hoge Raad in Rabat verwierp donderdagmiddag het cassatieverzoek van B., die vindt dat hij ten onrechte is veroordeeld op grond van 'gefabriceerd bewijs' van de 'racistische Nederlandse opsporingsdiensten'.

Het gerechtshof in Tanger had in oktober 2015 bewezen verklaard dat Hamza B. de Audi RS4 had bestuurd waarin een groepje daders vluchtte, nadat in de Staatsliedenbuurt Youssef Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) met grof geweld waren geliquideerd.

Op hun vlucht hadden de inzittenden van de Audi op de Haarlemmerweg bovendien met een kalasjnikov van dichtbij op twee motoragenten geschoten.

Benaouf A.
De schietpartij was voornamelijk gericht op de crimineel Benaouf A., met wie Lkhorf en El Yazidi naar de Staatsliedenbuurt waren gekomen. A. ontkwam aan de kogelregen door in het water aan het Van Bossepad te springen. Nadat zijn inmiddels tot levenslang veroordeelde medeverdachte Adil A. in januari 2013 in Amsterdam-West was gearresteerd, vluchtte Hamza B. in zijn Volkswagen Polo op hoge snelheid binnen 24 uur naar Marokko.

Hij dook daar onder, maar werd een half jaar later gearresteerd toen hij zijn vriendin van het vliegveld van Tanger kwam halen. Op grond van een verdrag uit 2012 tussen de Marokkaanse en de Nederlandse overheid, kon de Marokkaanse justitie B. vervolgen aan de hand van het Nederlandse dossier.

Vals spel
Na zeven zeer rumoerige zittingen in de rechtbank en dertien even lawaaiige zittingen in het hoger beroep kreeg hij twintig jaar. B. had de Nederlandse autoriteiten tijdens het hoger beroep vals spel verweten. "Ik weet honderd procent zeker dat met het bewijs is gesjoemeld." Ook de Hoge Raad in Rabat ziet voor dat sjoemelen nu geen bewijs.

Het proces tegen B. werd ontsierd door een corruptie-affaire. Een zwager die in 2007 met zeventien kogels door B. zegt te zijn neergeschoten in Amsterdam Nieuw-West kwam met aanwijzingen dat de familie van B. de Marokkaanse rechters én het gerechtshof had omgekocht. Zo wilde de familie er volgens de zwager voor zorgen dat hij een betrekkelijk lage straf zou krijgen en levenslang zou ontlopen: de straf die zijn twee medeverdachten in Nederland kregen.

De Marokkaanse autoriteiten hebben de beschuldigingen over corruptie van tafel geveegd omdat zij daarvoor geen bewijs zagen. Wel zetten ze in 2016 een opmerkelijke stap. Marokko vervolgt Hamza B. alsnog voor het neerschieten van zijn zwager in 2007. Dat terwijl hij in die zaak in Nederland al was vrijgesproken.

Het 'ne bis in idem-beginsel' verbiedt overheden een verdachte tweemaal voor hetzelfde feit te vervolgen zonder fundamenteel nieuw bewijs, maar toch lijkt Marokko de zaak door te zetten.

Lees ook: Wie is toch die Amsterdams-Marokkaanse Hamza B.?

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden