Straatvoetbaltoernooi op de Dam stopt na 42 jaar

Aan het Amsterdams Straatvoetbal Kampioenschap komt na 42 jaar een eind, mede vanwege vergrijzing onder de scheidsrechters. Wim Bohnenn (65) trok ruim vier decennia de kar: 'Hier gaat een stukje geschiedenis verloren.'

Bien Borren
Met het einde van het straatvoetbaltoernooi op de Dam verliest Amsterdam 'een stukje geschiedenis'. Beeld Youtube
Met het einde van het straatvoetbaltoernooi op de Dam verliest Amsterdam 'een stukje geschiedenis'.Beeld Youtube

Het absolute hoogtepunt van het straatvoetbaltoernooi volgens Bohnenn? "De finale op de Dam." Ook zaterdag streed een tiental Amsterdamse basisscholen om de beker, maar dit jaar bezorgde de prijsuitreiking Bohnenn behalve een trots gevoel ook een bittere pil.

Het was namelijk de laatste keer. Na 42 jaar komt er een einde aan het oudste straatvoetbaltoernooi van Nederland. Bohnenn geeft verschillende redenen voor het definitieve besluit. "Ik had last van vergrijzing onder mijn scheidsrechters. Helaas waren er niet genoeg vrijwilligers die opstonden om hun plek in te nemen."

Hangjongeren
Daarnaast merkte Bohnenn dat het voor de deelnemende basisscholen steeds lastiger werd om enthousiastelingen te vinden die de leerlingen na schooltijd konden coachen. "Ook hadden we soms moeite met de plaatselijke hangjongeren als we op een buurtplein kwalificatiewedstrijden organiseerden. Die fietsten dan dwars door onze wedstrijd heen omdat het 'hun' plein was."

Alle moeizaamheden bij elkaar opgeteld, deed Bohnenn besluiten de stekker uit het project te trekken. "Met pijn in mijn hart." Volgens hem gaat er 'een stukje geschiedenis verloren met dit Amsterdamse begrip'. "Wij hebben straatvoetbal echt op de kaart gezet."

Weemoed
Zaterdag gaat voor Bohnenn als een memorabele dag de boeken in. Hij zal nog jaren met weemoed terugdenken aan de opbouw van de tribunes 's ochtends vroeg. "Daar stond ik dan, om 06.00 uur 's ochtends in het donker en zag ik vanuit het niets een klein voetbalstadionnetje ontstaan. Ik ben al een chauvinistische Amsterdammer, maar dan dacht ik wel bij mezelf: Jezus wat is het hier toch mooi."

Dit jaar wonnen de jongens van de Dr. Plesmanschool uit Badhoevedorp. Ook de meiden van de Eerste Montessorischool De Wielewaal uit Zuid gingen er met een bokaal vandoor. De feestvierende jeugd deed Bohnenn veel goeds. "Maar volgend jaar rond deze tijd zal even slikken zijn," bekent hij.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden