PlusKlapstoel

Straatvoetballer Soufiane Touzani: 'Ik heb Matthäus twee keer gepoort'

Soufiane Touzani (1986) is straatvoetballer. Hij is internationaal bekend van zijn YouTubekanaal Touzani TV en voetbalde met grootheden als Cristiano Ronaldo. Tijdens het WK maakt hij voor de NPO Touzani's WK warming-up.

Joep School
Soufiane Touzani Beeld Harmen de Jong
Soufiane TouzaniBeeld Harmen de Jong

Rotterdam
"In Rotterdam-Zuid ben ik thuis. Ik denk bij mijn jeugd eigenlijk alleen aan voetballen op straat. Elke wijk zijn eigen pleintje. Ik vond het leuk om te slenteren. Voorbijgangers waren ­tegenstanders die je probeerde te poorten. Al mijn familie woonde binnen een straal van 1 ­kilometer. Tante Bep en ome Jan waren buurtbewoners die veel voor mijn familie hebben ­betekend. Toen mijn opa naar Rotterdam kwam, zagen tante Bep en ome Jan voor het eerst mocro's en mijn opa voor het eerst Nederlanders. Van beide kanten werd gezocht naar de verbinding. Open-minded mensen die vanuit nieuwsgierigheid het contact aangaan. Dat is heel mooi. Lieve mensen. Ik zie ze nog steeds."

"Natuurlijk kende ik ook jongens die het minder goed hadden. Overal ter wereld geldt: op de plekken waar het minste geld wordt verdiend, is het meeste gedoe. Als je het niet breed hebt en er zijn een paar tegenslagen, is de verleiding groot. Voetballer worden is niet voor veel mensen weggelegd, criminele praktijken zijn voor iedereen binnen handbereik. Het is pijnlijk dat de één kansrijker is dan de ander. En toch: iedereen mag fouten maken, maar aan het einde van de rit bepaal jij zelf wie je bent."

HFC Haarlem
"Ik kreeg vrij snel in de gaten dat ik beter kon voetballen dan veel andere jongens. Ik speelde bij Spartaan'20 en wij waren in de regio wel een gevreesde amateurclub. Toen ik tweedejaars B-junior werd, was het eigenlijk het moment om te gaan shinen, maar kreeg ik scoliose en moest ik geopereerd worden. Daarna heb ik een jaar moeten revalideren - ik mocht eigenlijk alleen hooghouden. Later heb ik het nog geprobeerd bij HFC Haarlem."

"Dat ging vrij goed tot er een trainer kwam die het niet in me zag. Ik heb nog een wedstrijdje bij Sparta gespeeld, daarin kwam ik verkeerd neer na een kopduel. De volgende dag liep ik op krukken en was het klaar. Mijn rug is nog steeds half geblokkeerd. Ik ben gaan zaalvoetballen, werd topscorer van de eredivisie en heb in het Nederlands team gespeeld. Op het veld was ik een bovengemiddelde voetballer, maar ik durf niet te zeggen dat ik zonder die rug een geweldige prof was geworden. Ik had er wel alles voor over gehad."

Fifa Street
"In 2003 maakte ik voor het eerst een filmpje waarop ik trucjes met de bal deed. YouTube ­bestond nog niet, dus dat filmpje is via MSN verspreid. Vervolgens werd het door internationale websites opgepikt. Dat filmpje is 100 miljoen keer bekeken. Via via benaderde EA Sports mij toen. Ze wilden mij inzetten bij het creëren van een nieuwe game: Fifa Street. Voor een habbekrats ben ik naar Vancouver gevlogen. Ik was al blij met een gratis vlucht en een Playstation. Ik kreeg een pak met sensoren aan en mijn bewegingen werden vertaald naar beeld. Die voetballers - Ronaldinho, Ibrahimovic, Cristiano Ronaldo - deden mijn tricks. Ik was toen 18. In deel 2 kreeg ik mijn eigen karakter. Kon je gewoon Souf kiezen. Dat is toch gek?"

New Shit
"Een truc die ik heb verzonnen. Je laat de bal op je linkervoet vallen, draait je lichaam 180 graden, laat de bal zonder te kijken op de hak van dezelfde voet vallen, draait weer 180 graden en in die draai moet je rechterbeen over de bal heen. Te ingewikkeld? Op YouTube staan tutorials."

Touzani TV
"Nadat ik de havo had afgemaakt, ben ik een tijdje media en entertainment management gaan doen in Rotterdam, maar dat deed ik vooral om mijn ouders blij te maken. Professioneel straatvoetballer bestond nog niet, dus toen ik daar mijn beroep van wilde maken, werd ik raar aangekeken. Al was dat vooral uit bezorgdheid. Op mijn 18de ben ik toch naar de KvK gegaan."

"Met Touzani TV ben ik officieel pas drie jaar ­geleden begonnen. Voor die tijd stonden mijn filmpjes verspreid over het internet en zat er geen businessmodel op. Ik was vooral bezig met de wereld rondvliegen en shows en commercials doen. Wat we nu doen, gaat verder. We bedenken concepten en produceren die zelf. Ook Tika Taka Touzani, dat te zien is op RTL 7, maken we zelf."

"Ik vind het super interessant om met marketing- en socialemediastrategieën bezig te zijn. Anders was ik nu nog steeds de man die op het podium de bal ging hooghouden. Ik doe nu iedere week dingen voor Touzani TV, maak content voor de Johan Cruyff Foundation en ben het gezicht van ING Only Football."

Panna boven doelpunt
"Het gaat om de context. In een één tegen één met een profvoetballer ga ik voor de panna. Als ik een wedstrijd speel, ben ik competitief en móet ik winnen. Dus als ik moet kiezen tussen een winnend doelpunt of een panna, kies ik altijd het winnende doelpunt. Dat is misschien niet het antwoord dat je wil, maar de panna is entertainment. Het voetbal zit in me, de rest is erbij gekomen. Het is nooit mijn roeping geweest freestyler te worden."

Cristiano Ronaldo
"Daar was ik thuis. Ik was toen in een paar weken tijd bij Kevin De Bruyne, Eden Hazard, Sergio Ramos en Christian Eriksen geweest. Daar komt wel spanning bij kijken, maar ik heb geleerd ervan te genieten. Cristiano is een ander verhaal. Hij heeft een bepaalde uitstraling die veel met mij deed. Toch zijn de meest bijzondere banden die ik heb gelegd met de twee grootste voetballers aller tijden in Nederland: Johan Cruijff en Willem van Hanegem. Willem is gewoon mijn mattie. Het is toch raar dat uit te spreken?"

Johan Cruijff
"Het feit dat hij zijn gedachtegoed heeft achtergelaten, is bijzonder; het stroomt door de aderen van Pep Guardiola en vele anderen. Van Pelé en Maradona ken ik dat niet. Cruijff was van het schoppen naar boven en pakte directeuren aan. Voor alles wat daaronder zit, was hij super lief. Als hij nu binnen zou komen, zou hij jou meer aandacht geven dan mij. Dat bedoel ik niet denigrerend, maar ik kende hem. Hij wil jou dan op je gemak stellen. Als er ook nog een stagiair was, zou die weer meer aandacht krijgen dan jij. Die houding probeer ik van hem over te nemen."

WK warming-up
"De NOS is hét podium als het WK wordt uit­gezonden, dus het is tof daar een bijdrage aan te leveren. Het programma wordt tussen de eerste en tweede wedstrijd van de dag uitgezonden. Ik heb WK-gangers uit de eredivisie ontmoet op verschillende pleintjes: Hakim Ziyech, Alireza Jahanbakhsh, Karim El-Ahmadi, Nico Taglia­fico, Jon Dahl Tomasson en Lasse Schöne."

Positiviteit
"Ik ben geen blije vogel die altijd aan het lachen is, maar als ik items maak: ik heb daar echt zin in. Dan gaat het automatisch. Ik maak geen ­dramaserie, ik maak video's waarin ik lol heb met voetballers. Ik ben geen journalist. Niet dat daar iets mis mee is - het is heel goed dat voetballers na een wedstrijd onder druk worden bevraagd - maar bij mij is er ruimte om te chillen. Scheidsrechter Kevin Blom heeft eens gezegd dat hij Ziyech op het veld een etter vond, maar dat dat na het zien van de aflevering met Hakim was bijgedraaid. Dat vond ik mooi om te horen."

Abdelhak Nouri
"Een prachtige jongen. Een voorbeeld voor ­velen. Hij heeft zo veel teweeggebracht. Nederland was één en voetballers van over de hele wereld spraken hun steun uit na die verschrikkelijke dag. Het mannetje is echt speciaal; de lol, de beleefdheid, de liefde. Dat heb ik mogen ervaren. Dat is ook het enige wat ik erover wil zeggen. Ik vind het altijd moeilijk, ik krijg vaak vragen over hem. Er is een woordvoerder van de familie, die is er om informatie over Appie te geven. Niet ik."

De Leeuwen van de Atlas
"Ik hoop natuurlijk dat ze het goed doen. Dat ik een paar jongens ken, maakt het wel speciaal. In 1998 was Marokko voor het laatst op een WK. Toen misschien wel met een beter team dan nu, maar dit Marokko kan Portugal verslaan. Ik ben net terug van een promotie-evenement dat ik samen met Roberto Carlos en Lothar Matthäus deed voor het Marokko WK-bid van 2026. Ik kan alle Nederlanders - vooral Johan Boskamp en Willem van Hanegem zullen er blij mee zijn - geruststellen: ik heb Matthäus twee keer gepoort. Toch lekker."

Dubbele loyaliteit
"De keuze tussen Marokko en Nederland is altijd lastig. Iedere keuze staat op zichzelf. Uiteindelijk kom je uit de buik van je moeder, waar ter wereld dat ook is. Je kunt niet zeggen: je bent in Nederland opgegroeid, dus je kiest voor Oranje. Als je de potentie hebt een voetballer van wereldklasse te worden, kun je je afvragen of je voor Marokko wil spelen. Je speelt dan ook de Afrika Cup en grote clubs hebben daar moeite mee, omdat die midden in het seizoen valt. Maar als je hart toch Marokko zegt, kan dat ook."

"Kijk naar hoe de spelers daar worden onthaald: dat is ongelooflijk. Anders dan hier. Ziyech is het perfecte voorbeeld. Hij speelde in jeugdelftallen van Oranje, kreeg geen uitnodiging van het Nederlands elftal, wel van ­Marokko. Een hele discussie. Hij koos voor ­Marokko, maar werd niet opgeroepen voor de Afrika Cup. Weer discussie, want dan had hij beter voor Nederland kunnen kiezen. Nu speelt hij het WK en Nederland niet. Vertel jij mij maar wat dan de juiste keuze is."

Diggy Dex
"O, die ken ik wel. Hij zat met Jiggy Djé in D.A.C. toch? Daarna is hij solo gegaan, kreeg hij een hit met Slaap Lekker en bracht hij met een actrice Wat Doe je Dapper uit. Lijkt me een chille gast."

Touzani's WK warming-up, NPO1, zaterdag 14.10 uur, maandag t/m donderdag 16.10 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden