Straatvoetbalheldin helpt meisjes in de sloppen van Rio

De koningin van het straatvoetbal, Roxanne 'Rocky' Hehakaija,  verruilt Amsterdam voor de sloppenwijken van Rio, om er straatvoetbal voor meisjes op te zetten. 'Geen doeltjes? Trek een baksteen uit de grond.'

Roxanne 'Rocky' HehakaijaBeeld Marc Driessen

Als Roxanne Hehakaija (29) eenmaal bezig is, is ze niet meer te stoppen. Soepel wipt ze de bal op met haar hak, laat hem van haar linkerarm via haar borst naar haar rechterarm rollen en weer terug, en sluit af met een 'rondje om de wereld', waarbij de voet om de bal heen draait, zonder dat die op de grond stuitert. Met een ongemakkelijke glimlach neemt ze het applaus van de bouwvakkers aan de overkant van de straat in ontvangst.

Edgar Davids
Toegegeven, van alle pleintjes in Amsterdam is het 'rode pleintje', zoals Hehakaija het noemt, aan de drukke Wibautstraat, niet het mooiste decor voor een straatvoetballer. "Maar de ondergrond is goed, 's avonds is er licht en er is hier een fonteintje."

Hehakaija, die in het dagelijks leven bij het jongerencommunicatiebureau YoungWorks werkt, vergaarde bekendheid door als eerste vrouw toe te treden tot het befaamde straatvoetbalgezelschap Street Legends, met onder anderen Jermaine Vanenburg en Edgar Davids in de gelederen. Met hen reisde ze van Londen tot Nairobi om demonstraties te geven en wedstrijden te spelen. Wedstrijden die in alle gevallen winnend werden afgesloten.

Tikkietakkievoetbal
Niet voor niets noemt Hehakaija Nederland de grondlegger van het straatvoetbal. "We zijn heel technisch, maar we kunnen ook met serieus tikkietakkievoetbal een wedstrijd beslissen."

En nu gaat ze naar Brazilië. Met het project Favela Street Girls wordt meisjes in de sloppenwijken van Rio de Janeiro in drie maanden tijd door middel van straatvoetbal geleerd om eigen sportactiviteiten op te zetten. De meisjes worden zo opgeleid tot sportleidsters die als vrouwelijke rolmodellen kunnen dienen. In 2010 begon Favela Streets al met een opleiding voor jongens (vooral ex-drugssoldaten). Vanavond wordt in club Air een benefietavond voor het project gehouden.

Hoewel haar naam misschien anders doet vermoeden, liggen Hehakaija's eigen straatvoetbalroots gewoon in Uithoorn. Ze groeide op met een blonde moeder en een Molukse vader, van wie ze de eerste trucjes leerde.

Rocky
Van jongs af aan voetbalde ze tussen de jongens van Legmeervogels, maar de kleine Roxanne vond twee keer per week trainen niet genoeg. "Ik wilde 24 uur per dag met de bal bezig zijn." Samen met haar buurjongetjes uit de flat, die haar naar aanleiding van de film met Sylvester Stallone de bijnaam 'Rocky' gaven, bedacht ze continu nieuwe spelletjes. En als het regende, zette ze thuis in de huiskamer een parcours uit van meubels waar ze met de bal omheen moest dribbelen.

Die creativiteit, die er al vroeg uitkwam, komt Hehakaija nu goed van pas bij het geven van straatvoetbalclinics. "Ik kan vijf minuten van tevoren ergens aankomen en dan bedenken wat we gaan doen. Daar heb ik geen pionnen voor nodig of wat dan ook. Op straat moet je werken met de middelen die je hebt. Zijn er geen doeltjes? Trek een baksteen uit de grond."

Vreemde eend
Na een onzekere periode op het Amstelveen College, waar ze vaak het woord manwijf kreeg toegeschreeuwd, ging ze studeren aan de Hogeschool van Amsterdam, en viel alles op z'n plek. "In Amstelveen was ik de vreemde eend in de bijt, hier in Amsterdam was ik opeens cool."

Maar net toen Hehakaija haar debuut in Jong Oranje had gemaakt, diende een nieuwe strijd zich aan. Trainers waren niet gediend van haar manier van spelen en vroegen haar om de circustrucjes achterwege te laten. "Weer zo'n vooroordeel over straatvoetbal. Ik zou niet effectief genoeg zijn."

Absolute top
Het meisje van de straat besloot vast te houden aan haar eigen spel. Dat die houding haar waarschijnlijk een doorbraak naar de absolute top heeft gekost, daar heeft ze geen moment spijt van gehad. "Ik heb de halve wereld gezien. Dat kan niet iedereen zeggen."

Door een zware knieblessure, zes jaar geleden, is ze nooit meer op haar oude niveau teruggekomen. Af en toe een klein partijtje op het plein en demonstraties geven lukt nog wel. "En als huiskamervoetbal ook meetelt, speel ik eigenlijk nog elke dag. Dan houd ik de bal op weg naar de keuken een paar keer hoog. Of ik omspeel mijn vriendin als ze midden in de kamer staat."

Hehakaija is blij dat ze door projecten zoals Favela Street Girls in de sloppenwijken van Rio de Janeiro op een andere manier met haar sport bezig kan zijn. "Ik word er zo gelukkig van als ik kinderen kan laten lachen. Eigenlijk ben ik zelf nog een kind. Ik hou ervan om ongegeneerd gek te doen. Als ik een bal heb dan kan dat. De bal is mijn masker."

Benefietavond
Vanavond om 23.00 uur begint in club Air het benefietfeest voor Favela Street Girls, met Adje Donnie, Abstract en Snelle Jelle. Kaarten kosten tien euro en zijn alleen verkrijgbaar aan de deur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden