'Straatverbod voor potenrammers'

AMSTERDAM - Na een nieuw geval van mishandeling van homoseksuele mannen in Amsterdam wil homobelangenbehartiger COC dat justitie potenrammers een straatverbod oplegt. ''Geef de politie een middel om gastjes aan te pakken die lopen te klieren in homoconcentratiegebieden.''De Amsterdamse politie arresteerde zes jongeren van vijftien tot negentien jaar wegens mishandeling van twee homoseksuele mannen van 37 en 45 jaar in de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam. Vier van de verdachten zijn van Marokkaanse komaf, één van Surinaamse en één van Turkse.

Het tweetal was in de nacht van donderdag op vrijdag wat gaan drinken in de binnenstad. Toen zij rond half twee van het Rembrandtplein door de Reguliersdwarstraat richting Vijzelstraat liepen, werden zij belaagd door een groep mannen, die beledigende opmerkingen maakten over homo's. Eén van de slachtoffers werd in het gezicht gespuwd.

Bij de Vijzelstraat kregen beide slachtoffers een stomp in hun gezicht. De slachtoffers zijn volgens een getuige ook nog bedreigd met de woorden: ''Ik maak je af, ik maak je af.'' Hierna liep de groep weg richting Koningsplein, waar gealarmeerde agenten de zes verdachten arresteerden. De politie is op zoek naar getuigen, omdat de groep mogelijk bij soortgelijke incidenten betrokken is geweest. Inmiddels hebben zich drie mensen gemeld. De politie vraagt ook eventuele slachtoffers zich te melden.

Vijf verdachten zijn vrijdag na verhoor heengezonden. De verdachte die de 37-jarige man heeft geslagen, zit nog vast.

COC-voorzitter Frank van Dalen maakt zich zorgen over de toegenomen meldingen van potenrammen. ''Elke maand is er een ernstig geweldsincident in Amsterdam. Elk weekeinde komen jongetjes die er niets te zoeken hebben in de Reguliersdwarsstraat schelden, sissen en spugen. Ze lopen tegen je aan, heel intimiderend. Angst is een sluipmoordenaar. Homo's vertonen aangepast gedrag, ook in 'onze' straat.''

Begin vorige maand werden twee Canadese militairen gearresteerd op verdenking van het ernstig toetakelen van een 28-jarige man op 26 mei in de Vijzelstraat in Amsterdam. Volgens het slachtoffer, dat met hersenletsel en een gebroken neus naar het ziekenhuis werd gebracht, werd hij in elkaar geslagen omdat hij homoseksueel is.

De 21-jarige Canadezen, die in afwachting van snelrecht nog vastzitten, ontkennen stellig dat het incident iets te maken had met homohaat. Er zou sprake zijn geweest van een 'gewone' ruzie op straat.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden