'Straatvechter' Schulz gekozen tot voorzitter EU-parlement

Een meerderheid in het Europees parlement in Straatsburg heeft vandaag de Duitse Europarlementariër Martin Schulz tot voorzitter gekozen. De leider van de sociaaldemocratische fractie kreeg meteen in de eerste ronde 387 van de 699 stemmen en daarmee de absolute meerderheid.

Martin Schulz. Archieffoto. Beeld afp
Martin Schulz. Archieffoto.Beeld afp

De verkiezing van Schulz (56) was verwacht. De christendemocraten en de sociaaldemocraten, die samen over een ruime meerderheid in het parlement beschikken, hadden daar afspraken over gemaakt. In ruil daarvoor kozen de sociaaldemocraten de vorige keer de Poolse christendemocraat Jerzy Buzek.

'Gerichter'
Met Schulz als voorzitter kan er 'gerichter en ambitieuzer' worden gewerkt aan een agenda om mensen in de Europese Unie uit de crisis te helpen, stelt PvdA-Europarlementariër Thijs Berman over zijn collega. 'Schulz is de juiste man op het juiste moment op die invloedrijke plek. Hij is een doorzetter en bijt van zich af en zo'n straatvechter hebben we nodig om het Europees parlement en de democratische rol die het speelt, te verdedigen en veilig te stellen in de toekomst', zegt Berman in een verklaring.

Hart op de tong
Schulz is een heel andere voorzitter dan zijn voorganger Jerzy Buzek. Deze Pool is een vriendelijke, bedaagde figuur, die altijd keurig in de plooi blijft. Dat kan van zijn opvolger niet worden gezegd. Schulz maakt van zijn hart geen moordkuil en wekt daardoor nogal eens de woede op van andere politici.

De Duitser heeft de afgelopen jaren dan ook een flink aantal beledigingen moeten incasseren. Zo noemde de Italiaanse premier Silvio Berlusconi hem in 2003 tijdens een debat in het Europarlement 'geknipt voor de rol van kampbeul in een oorlogsfilm'. De Britse euroscepticus Godfrey Bloom onderbrak 2 jaar geleden een betoog van Schulz met de nazikreet 'ein Volk, ein Reich, ein Führer'.

'Racist'
Maar Schulz weet ook uit te delen. In juli vorig jaar betitelde hij PVV-Europarlementariër Barry Madlener nog als 'racist'. Vanwege zijn opvliegende karakter ziet niet iedereen het voorzitterschap van Schulz met vertrouwen tegemoet. Een voorzitter hoort immers in alle omstandigheden boven de partijen te staan en de Duitser zou te veel een opgewonden standje zijn voor zijn nieuwe rol.

Maar Schulz heeft ook belangrijke kwaliteiten die de christendemocraat Buzek mist, zeggen ingewijden. De Duitser maakt al sinds 1994 deel uit van het Europees parlement en weet dus hoe de hazen daar lopen. Die kennis ontbrak bij Buzek nogal eens, en zijn functioneren werd door Europese routiniers soms met gekromde tenen gadegeslagen.

Geboorte

Schulz is op 20 december 1955 geboren in Hehlrath, vlak bij Aken. Hij was eerst boekhandelaar. Later werd hij gemeenteraadslid en burgemeester van Würselen, niet ver van de Nederlands-Duitse grens. Hij schroomt niet zich uit te laten over de Nederlandse politiek. Eind 2010 waarschuwde hij VVD en CDA nog dat gedoogpartner PVV erop uit is 'hen te vernietigen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden