Plus

Straatjeugd pest artiesten Magic Circus weg van Makassarplein

Het Magic Circus doorkruist jaarlijks Amsterdam en omgeving - júíst ook de volkswijken. Dat gaat vaak erg goed, maar soms goed mis. 'Kankerlijer, oprotten!'

Paul Vugts
Jaarlijks staat het circus op ongeveer twintig plekken kriskras door Amsterdam en omgeving. Beeld Marc Driessen
Jaarlijks staat het circus op ongeveer twintig plekken kriskras door Amsterdam en omgeving.Beeld Marc Driessen

Het hoogtepunt voor clown Jofri, nu 24 jaar dé clown van het knusse 'Amsterdamse stadscircus' Magic Circus? "Als, zoals laatst op het Mercatorplein, zo'n grote getatoeëerde skinhead zit te lachen om hetzelfde grapje als het hoofddoekje naast hem." Dat terwijl die twee elkaar op straat niet zien staan, vult Maurice Veldkamp aan, circusdirecteur sinds 1987. Jofri: "Buurtcohesie heet dat tegenwoordig, geloof ik."

Jaarlijks staat het circus, doorgaans voor een paar dagen, op ongeveer twintig plekken kriskras door Amsterdam en omgeving. Een vlakke plek van 30 bij 25 meter is genoeg. Op zes plekken in Noord. Op twee plekken in Nieuw-West en één in West. Op vier plekken in Oost. Op het Amstelveld. Noem maar op. Randgemeenten, maar ook Utrecht en Amersfoort zijn de rest van het jaar speelplekken. Rotterdam was een tijd uit door overlast van jeugd en nadat een Algerijnse jongleur midden jaren negentig met een glas in zijn gezicht was gestoken, maar het circus is daar terug.

Klassiek
Deze week stonden de klassieke circustent, de woonwagens en de kraal met pony, geiten en eenden op het Ecuplein in Osdorp. Badend in de zon. Ging weer prima. Zoals het ook op het Krugerplein in Oost in april prima was gegaan, op het opgeknapte plein dat niet zo lang geleden nog zo'n belabberde reputatie genoot.

Des te lulliger dat het circus de dagen daarvoor voor de eerste voorstelling halsoverkop had moeten opbreken op het Makassarplein, een steenworp van dat Krugerplein, in de Indische Buurt. De straatjeugd had het feest bedorven voordat het was begonnen.

Zúlke binkies!

Jofri: "Al tijdens de opbouw waren op het Makassarplein kinderen, nog van de basisschoolleeftijd, begonnen met schelden. We komen ook voor jullie lol, probeer ik ze uit te leggen. 'Laten we het gezellig houden'. 'Ik vind dat je een homo bent, kankerlijer. Oprotten'. Dat soort teksten. Zúlke binkies!"

De politie kwam erbij. De agenten waren ook kankerlijers. De pony's en de geiten kregen trappen en werden bekogeld.

Van kwaad tot erger
"Ze bleven maar op de caravans bonzen - het gaat om kinderen die tot half tien buiten zijn. Het werd van kwaad tot erger," zegt Veldkamp. "Ik denk aan mijn mensen. Hoe ver moet het gaan tot iemand zo'n joch bij zijn strotje pakt en het uit de hand loopt?"

De enige beveiliger kan tijdens een voorstelling met zoveel plukjes straatjeugd niet voorkomen dat die de tent steeds opentrekken. Veldkamp: "Door de plotselinge stoten licht krijg je dan een heel rare voorstelling in een verkeerde sfeer."

Ontkennen
Jofri: "Het gaat om misschien twee ontspoorde gezinnen aan het plein waarvan de kinderen de rest opfokken." Veldkamp: "Op Wittenburg was het ooit één jongen uit jeugddetentie die niet was teruggekeerd na een verlof, die met de leerlingen van de twee basisscholen daar onze tent was komen verbouwen. Het ergste is dat de leraren het liefst bleven ontkennen dat hun leerlingen wat gedaan hadden, tot ze dat met veel pijn en moeite moesten toegeven."

Op het Makassarplein maanden blanke ouders Veldkamps medewerkers niet zo onaardig te doen tegen de kinderen. "Turkse en Surinaamse ouders kwamen ertussen. 'Wij voeden onze kinderen wél op!' De lastpakken waren niet alleen Marokkaanse jongens, hoor. Van alles door elkaar."

Van Aqua tot Magic Circus
Maurice Veldkamp richtte in 1987 zijn Aqua Circus op, ook met zeeleeuwen. Na enkele (naams)veranderingen doopte hij zijn stadscircus om tot Magic Circus, toen hij 'twee Hans Klokken' had weten te werven, illusionisten. Dat liep steeds beter, dus de naam bleef. De klassieke nummers rond olifanten, kamelen en paarden verdwenen gaandeweg. Het circus werd steeds theatraler. Clown Jofri is geen pipo die zich in een emmer water laat vallen (lachen!), maar 'speelt behalve met de grappen ook met de ontroering en verwarring'. In 2013 werd hij Nederlands kampioen goochelen, wat hij veel gebruikt in zijn clownerie.

Momenteel werkt het circus met een harde kern van zestien artiesten en andere medewerkers en groeit de ploeg geregeld uit tot twintig mannen en vrouwen.

Doorzetten

Nadat de tent maar was opgebroken, kwamen vrijwilligers uit het buurthuis en de politie vragen of Veldkamp niet toch wilde doorzetten. "Dit jaar niet. Mijn circus is niet de Amerikaanse ambassade of de Hollandsche Schouwburg: ik wil geen zware bewaking. Toch gaan we bekijken hoe we volgend jaar kunnen terugkomen, want ik wil me ook niet laten verjagen," zegt Veldkamp. "De kinderen vonden trouwens dat het buurthuis partij voor ons trok en hebben daar de ramen ingegooid."

Na een paar fijne dagen op het Krugerplein was het, vlakbij, weer bal in het Oosterpark. Veldkamp: "Ik kan je de deuken in mijn wagen aanwijzen, van de gegooide stenen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden