Plus

Straatintimidatie in Amsterdam: 'Iedere vrouw wordt weleens nageroepen'

Straatintimidatie wordt strafbaar in Amsterdam. Acht op de tien vrouwen tussen 18 en 34 zijn dit jaar nagesist, in het nauw gedreven, betast of anderszins lastiggevallen op straat.

Lorianne van Gelder en Josien Wolthuizen en Eva Hofman
Sita Coenraads: Bij groepen jongens die roepen zit er vast groepsdruk achter. Moet je die meteen een boete geven? Ik weet het niet. Beeld Eva Plevier
Sita Coenraads: Bij groepen jongens die roepen zit er vast groepsdruk achter. Moet je die meteen een boete geven? Ik weet het niet.Beeld Eva Plevier

Uitgelaten was Gaya Branderhorst, van de petitie Stop Straatintimidatie. Ze strijdt al jaren voor een verbod op lastigvallen. Ook Dilan Yesilgöz, VVD-raadslid en samen met CDA-raadslid Marijke Shahsavari indiener van het voorstel om straatintimidatie via een lokale verordening in Amsterdam strafbaar te stellen, is erg blij. "Eindelijk wordt het serieus genomen."

Maar ingewikkeld blijft het. Niet alles is zomaar strafbaar: nafluiten mag wel, spugen niet; complimenten (hé schatje!) roepen mag - afhankelijk van de context - wel, beledigende teksten roepen weer niet.

Voorlichting
En overtreders moeten op heterdaad worden betrapt. Zelfs straatintimidatieactivisten zijn niet onverdeeld enthousiast over de maatregel. Jens van Tricht, van emancipatieplatform Emancipator, ziet meer in voorlichting.

"Het is heel goed dat wangedrag van mannen aandacht krijgt. Ik vind dat we te lang doen alsof dat een normaal natuurverschijnsel is. Maar ik vrees dat het te eenzijdig wordt."

Van Trichts stichting richt zich nu vooral op fysiek geweld tegen vrouwen. "Straatintimidatie is maar een klein deel van het enorme vraagstuk; dat 45 procent van de vrouwen in haar leven met geweld te maken krijgt, is het grotere probleem. Die twee staan niet los van elkaar."

Campagne
Als je je tegen bepaalde groepen richt, ontstaat discriminatie, zegt Eve Aronson van Hollaback (sinds 2017 Fairspace), een actiegroep tegen straatintimidatie. "Wij geloven niet in de weg van de wet. Wij richten ons op de wortel van het probleem: we leren liever jonge jongens over gelijkwaardigheid van de seksen."

In Nederland mag het niet, maar in andere landen geeft de website de mogelijkheid een foto van een nasisser op de site zetten. Zodat die mannen via 'shaming' misschien ophouden, zegt Aronson.

Overigens is strafbaar stellen maar één onderdeel van de Amsterdamse aanpak tegen straatintimidatie. Er komt een campagne (kosten: 50.000 euro), en voorlichting op scholen krijgt een nog grotere rol. Onder meer welzijnsorganisatie Qpido zal worden ingezet. Die ontwikkelde een app, Watch my back!, waarbij je met een klik kunt aangeven waar je bent en of je hulp nodig hebt.

Ook hebben ze een gerichte manier van jongens laten zien dat seksueel getinte opmerkingen naar meisjes schreeuwen niet zo prettig is. De jongens in een klas laten ze opschrijven wat ze naar meisjes roepen. Schatje, zo beginnen ze meestal. Sletje daarna. Maar al snel wordt het geile chick of hoer.

Daarna vraagt de - mannelijke - voorlichter of ze de vijf belangrijkste vrouwen in hun ­leven op een rij willen zetten. Moeders natuurlijk, zussen, tantes, misschien een leuk meisje. En dan zegt de trainer: "Zet nu de woorden die jullie hebben opgeschreven, naast de vijf vrouwen in jullie lijstje." Geschokt reageren die jongens. En dan valt meestal het kwartje.

Lees ook: Zo ziet een verbod op straatintimidatie er in de praktijk uit

Annabelle Dauwerse (28)
"Ik heb nu vaak een koptelefoon op, dus misschien hoor ik het minder dan vroeger. Maar als mijn vriendin en ik hand in hand over straat lopen en we zien een groep jongens, laten we elkaar los en gaan we aan de andere kant van de straat lopen. Voor de zekerheid."

Annabelle Dauwerse (28) Beeld Eva Plevier
Annabelle Dauwerse (28)Beeld Eva Plevier

Saskia Nivard (33)
"Vroeger had ik vaker last van roepende jongens dan nu. Als er een groep jongens langs­kwam, was ik wel bang. Nu geef ik les aan pubers. Die moeten echt met rust worden gelaten, zeker door oudere mannen. Als zij in een kort broekje lopen heet dat geen uitdagen. Dan hebben ze het gewoon warm."

Saskia Nivard (33) Beeld Eva Plevier
Saskia Nivard (33)Beeld Eva Plevier

Gayle (16)
"Er is denk ik wel een betere manier om op iemand af te stappen dan vieze dingen te gaan roepen. Meisjes voelen zich daar juist door aangevallen. Als het mij gebeurt, loop ik gewoon door zonder erop in te gaan. Een boete vind ik wel heel overdreven."

Gayle (16) Beeld Eva Plevier
Gayle (16)Beeld Eva Plevier

Kaoutar Belhadj (20)
"Ik heb het nét nog mee­gemaakt dat een man vervelend deed. Hij kwam wijzend naar mij en mijn vriendin toe en brabbelde iets van 'hé schatje'. Het was vooral naar dat ­niemand er iets van zei of ons hielp. Daardoor voel je je onveilig. Ik vind het goed dat het strafbaar wordt om vrouwen lastig te vallen. Sissen vind ik echt raar. Dan denk ik: ik ben geen kat."

Kaoutar Belhadj (20) Beeld Eva Plevier
Kaoutar Belhadj (20)Beeld Eva Plevier

Sita Coenraads (20)
"Bijna iedere vrouw wordt wel­eens nageroepen. Ik denk dan altijd: welke idioot komt me nou weer lastigvallen? Bij groepen jongens die gaan roepen zal er vast wel groepsdruk achter zitten. Moet je die dan meteen een boete gaan geven? Ik weet het niet."

Sita Coenraads (20) Beeld Eva Plevier
Sita Coenraads (20)Beeld Eva Plevier

Emma (17)
"Laatst liep ik langs een stel bouwvakkers, van wie er een naar mij glimlachte. Toen ik teruglachte zei hij: 'O, dus er zijn wel leuke meisjes in De Pijp.' Dat vond ik een beetje vies, van zo'n oude man. Maar jongetjes van dertien doen het ook. Als je dan niet reageert, ben je meteen een kankerhoer. De boete is te hoog, maar ik ben wel blij dat er iets aan gedaan zal worden."

Emma (17) Beeld Eva Plevier
Emma (17)Beeld Eva Plevier

Houda Benali (23)
"Ik heb zelf niet zo'n last van mannen die me aanspreken. Dat komt waarschijnlijk doordat ik een hoofddoek draag. Ik denk dat vrouwen die zich een beetje bloot kleden er meer last van hebben. Mannen kunnen daar gewoon niet mee omgaan. Ik vind een boete wel heftig, maar ik denk dat mannen meer zullen uitkijken met wat ze zeggen. Ik ben er daarom wel voorstander van."

Houda Benali (23) Beeld Eva Plevier
Houda Benali (23)Beeld Eva Plevier

Marit van Opstal (20)
"Ik ben weleens een beetje geïntimideerd door een groepje jongens op een bankje. Zo'n situatie is wel eng. Van het verbod ben ik erg geschrokken. Kijk, een leuke man pakt het niet zo aan als hij je wil versieren. Maar dat fluiten is toch vrij onschuldig. Belachelijk hoor. Is 'psst' al een boete waard?"

Marit van Opstal (20) Beeld Eva Plevier
Marit van Opstal (20)Beeld Eva Plevier

Mirella Kloof (32)
"Ik ben zeker voorstander van een verbod en een boete. Het voelt onprettig als mannen je zo aanspreken. Als iemand 'pssst' naar me roept, denk ik: ik ben geen hond. Het is echt niet netjes. Ik denk dat een verbod vooral meisjes helpt die verlegen zijn. Ik geef ­gewoon een arrogante blik, maar sommigen klappen dicht en durven niks terug te zeggen"

undefined

Mirella Kloof (32) Beeld Eva Plevier
Mirella Kloof (32)Beeld Eva Plevier

José (15)
"Als ik complimentjes van mannen krijg, voel ik me wel gevleid. Maar ze moeten niet overdrijven. Als ik geen zin heb om mijn nummer te geven, doe ik dat niet. Groepen jongens vind ik wel eng. Ik denk dat er eerst waarschuwingen moeten komen, dan pas een boete."

José (15) Beeld Eva Plevier
José (15)Beeld Eva Plevier

Kyra Mulder (22)
"Als ik iets van iemand hoor, dan ben ik het een minuut later alweer vergeten. Ik zet gewoon een arrogant gezicht op en loop door. Dit soort dingen hoort bij het leven."

Kyra Mulder (22) Beeld Eva Plevier
Kyra Mulder (22)Beeld Eva Plevier

Nathalie Maciesza (27)
"Soms krijg je een compliment, en dat is prima. Maar als je geen zin hebt om te reageren, worden meteen lelijke dingen naar je geroepen. Ik voel me op zo'n moment niet veilig genoeg om iets terug te roepen, maar ik zou het wel willen. Wat dat betreft vind ik het goed dat de overheid de daad bij het woord voegt en een signaal uitzendt. Als je nare dingen doet, zijn er consequenties."

undefined

Nathalie Maciesza (27) Beeld Eva Plevier
Nathalie Maciesza (27)Beeld Eva Plevier

Naomi (15)
"Ik vind naroepen zo respectloos. Alsof we honden zijn. Mijn moeder zegt dat ik het moet negeren, maar ik roep gewoon terug: 'Kun je normaal doen?' Soms zeggen mannen dan dat ik me te uitdagend kleed, maar ik bepaal zelf wel wat ik aandoe. Oude mannen verdienen wel een boete, maar jonge jongens zou ik eerst een paar keer waarschuwen."

Naomi (15) Beeld Eva Plevier
Naomi (15)Beeld Eva Plevier

Amina (15)
"Ik word vaak ouder geschat. Nafluiten vind ik zo iets raars. Als ik een groep jongens zie, ga ik sneller lopen, terwijl ik in mijn eigen buurt ben. Een bouwvakker riep een keer naar me: 'Hé krullenbol, als ik niet aan het werk was, zou ik achter je aankomen.' Daar werd ik wel bang van."

Amina (15) Beeld Eva Plevier
Amina (15)Beeld Eva Plevier

Lara Davis (20)
"Ik reageer niet als iemand iets zegt of mij nafluit. Als iemand iets heel naars roept, voel ik me daarna een beetje vies. Ik word er boos van, want wat geeft een ander het recht mij voor van alles uit te maken, gewoon omdat ik langsloop?"

undefined

Lara Davis (20) Beeld Eva Plevier
Lara Davis (20)Beeld Eva Plevier

Janna Herrera (25)

"Op straat en in de discotheek word ik weleens nageroepen. Laatst was er een groep corpsballen die 'slet' tegen me riep toen ik langsliep. Met nafluiten kan ik wel omgaan, maar ik trek de grens bij dat soort dingen. Mijn vriendinnen en ik giechelen ook weleens als een knappe jongen langsloopt. Wat mij betreft hoort dat er gewoon bij, maar intimidatie moet wel verboden worden."

null Beeld Janna Herrera (25)
Beeld Janna Herrera (25)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden