Straatcultuur centraal bij nieuw jongereninstituut

AMSTERDAM - Het nieuwe opleidingsinstituut Fame-ISH in Amsterdam-West moet jongeren een beter toekomstperspectief bieden. Eén ding staat centraal bij de instelling: straatcultuur.Jongens en meiden kunnen er zich bekwamen in straattheater, dans, skaten of het gesproken woord. Ze doen dat tijdens naschoolse activiteiten of zelfs als onderdeel van hun middelbare schoolopleiding.

Woensdag opende Fame-ISH officieel de deuren. Jongeren moeten er zelfvertrouwen, sociale vaardigheden en discipline ontwikkelen. Daarnaast moet het instituut aan de Willinklaan in het stadsdeel Osdorp hen ook helpen daadwerkelijk aan de bak te komen. Zo helpt de instelling leerlingen bijvoorbeeld professionele theatervoorstellingen te maken.

Scholieren van het ROC van Amsterdam en de Montessori Scholengemeenschap Amsterdam kunnen het praktijkgedeelte van hun opleiding aan Fame-ISH volgen. Daarnaast biedt het instituut allerlei cursussen en krijgt het een eigen voetbalteam. Ook kunnen jongeren in hun vrije tijd gebruikmaken van de faciliteiten van Fame-ISH en kunnen ze er 's avonds aanschuiven voor een gezamenlijke maaltijd.Subsidie

De gemeente Amsterdam ondersteunt het initiatief met een eenmalige subsidie van 1,1 miljoen euro. Van een aantal stadsdelen in het westelijk deel van de hoofdstad krijgt Fame-ISH over een periode van vier jaar in totaal 1 miljoen euro. Woningcorporatie Ymere geeft in diezelfde periode jaarlijks een huurkorting van 250.000 euro.

De Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels (cultuur) noemde Fame-ISH ''een heel erg positief'' project. ''Jongeren kunnen er hun talenten ontwikkelen. We geven hun een professionele praktijkomgeving waar theater, sport en straatcultuur samenkomen.''

Het nieuwe instituut is een initiatief van Stichting ISH, die sinds 1999 bestaat en al een aantal zeer succesvolle theatervoorstellingen met jongeren maakte. Deze shows waren niet alleen in Nederland, maar zelfs in Canada en de Verenigde Staten te zien. Met de oprichting van Fame-ISH kan de stichting de eigen activiteiten flink uitbreiden. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.