Stormloop op winkels Venezuela na prijsmaatregel

Een vrijdag door de Venezolaanse regering afgekondigde prijsmaatregel heeft dit weekeinde een stormloop veroorzaakt op een aantal elektronicawinkels in het Zuid-Amerikaanse land. Zondag werden daardoor in een aantal steden zowel winkelmanagers als plunderaars aangehouden.

Redactie
Een man tilt een lcd-tv boven zijn hoofd nadat hij heeft geshopt bij een vestiging van de elektronicaketen Daka in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Beeld afp
Een man tilt een lcd-tv boven zijn hoofd nadat hij heeft geshopt bij een vestiging van de elektronicaketen Daka in de Venezolaanse hoofdstad Caracas.Beeld afp

De chaos is een gevolg van de 'economische oorlog' die volgens president Nicolas Maduro heerst tussen de socialistische overheid en 'gewetenloze' zakenlieden. In de dramatische stijl van zijn eerder dit jaar overleden voorganger Hugo Chávez droeg Maduro vrijdag het leger op winkels van de elektronicaketen Daka te bezetten. Ook gelastte hij inspecties naar het prijsniveau in een aantal andere zaken.

Cadeaumaand december
Vooruitlopend op de traditionele cadeaumaand december droeg Maduro een aantal winkels op hun prijzen te verlagen. In sommige gevallen werden producten zoals lcd-televisies daardoor op slag tot de helft goedkoper, reden voor inwoners om zich massaal te verdringen voor de winkeldeuren in een poging hun slag te slaan zolang het kon.

Dat leidde bij ten minste één vestiging van Daka in de stad Valencia tot plunderingen. De taferelen waren voor de oppositie aanleiding Maduro te beschuldigen van het aanwakkeren van de chaos, in plaats van het helpen van de armen.

Zwarte markt
De Venezolaanse economie is ten prooi gevallen aan inflatie, waardoor tal van producten dit jaar tientallen procenten in prijs zijn gestegen. Handelaren zeggen dat ze de import voor een deel moeten financieren met dollars die ze op de zwarte markt aanschaffen tegen het tienvoudige van de officiële, door de overheid vastgestelde wisselkoers.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden