Stormcrisis en watersnood in Engeland

Weinig lijkt de inwoners van het door overstromingen geteisterde zuiden van Engeland bespaard te blijven. Na weken van overvloedige regenval en aanhoudende watersnood, kwam daar woensdag ook nog een zware storm bij.

null Beeld getty
Beeld getty

'Een bijna ongeëvenaarde natuurlijke crisis', zei generaal-majoor Patrick Sanders, terwijl windvlagen met orkaankracht werden gemeten. Sanders is de officier die de hulpverlening in de door watersnood getroffen gebieden door het Britse leger coördineert.

De meteorologische dienst gaf de eerste 'code rood' van de winter. Door de storm kwamen in heel Ierland en Groot-Brittannië, vooral in Wales, honderdduizenden woningen zonder stroom te zitten en ontstond grote verkeershinder.

Geld geen obstakel
De Britse premier David Cameron beloofde opnieuw dat 'geld geen obstakel is' in de hulpverlening aan de slachtoffers van de watersnood. Cameron, die een buitenlandse reis afzegde vanwege de watersnood, liet ook weten dat huiseigenaren, bedrijven en boeren financiële hulp tegemoet kunnen zien.

Delen van het zuidwesten van Engeland kampen sinds december met overstromingen. De regen komt er al weken met bakken naar beneden. Afgelopen januari was zelfs de natste eerste maand van het jaar in 250 jaar.

De overstromingen houden al weken aan in het poldergebied Somerset Levels. Elders, rond de rivier de Theems in de graafschappen Berkshire en Surrey zijn in korte tijd honderden woningen ondergelopen.

Nederlandse pompen
Bij het terugdringen van de wateroverlast krijgen de Britten hulp van megapompen van de Nederlandse leverancier Van Heck uit Noordwolde. De machines van liefst 17 ton per stuk worden ingezet in Somerset, Levels waar de afgelopen tijd duizenden woningen zijn ondergelopen.

'De nood is heel groot', zegt ook projectleider Ben Foot van Van Heck. 'We hebben 20 pompen en 30 vrachtwagens gestuurd.' De Nederlandse pompen zijn erg effectief. 'Daarmee zou je een olympisch zwembad in 20 tot 25 minuten kunnen leegpompen', aldus Foot.

De vooruitzichten voor Engeland zijn ondanks de al geleden ellende niet gunstig. Onder meer bij de rivieren Severn en Wye worden problemen verwacht. Het grondwaterniveau staat op sommige plekken zo hoog dat de problemen mogelijk nog weken of zelfs maanden aanhouden. Premier Cameron gaf toe dat het 'deprimerend lang kan duren' voordat alles weer normaal wordt.

Bij het terugdringen van de wateroverlast krijgen de Britten hulp van megapompen van de Nederlandse leverancier Van Heck uit Noordwolde. De machines van liefst 17 ton per stuk worden ingezet. Beeld getty
Bij het terugdringen van de wateroverlast krijgen de Britten hulp van megapompen van de Nederlandse leverancier Van Heck uit Noordwolde. De machines van liefst 17 ton per stuk worden ingezet.Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden