Plus

Storm: letters van vuur

Het groots opgezette avonturenverhaal 'Storm: Letters van vuur' is volledig in de Benelux gefilmd. Donderdag gaat de film in première.

Met een budget van ruim 6 miljoen euro is dit de duurste Nederlandse jeugdfilm ooit Beeld -
Met een budget van ruim 6 miljoen euro is dit de duurste Nederlandse jeugdfilm ooitBeeld -

In Oorlogsgeheimen (2014) presenteerden regisseur Dennis Bots en scenariste Karen van Holst Pellekaan de Tweede Wereldoorlog als spannend jongensavontuur. Voor de nieuwe film Storm: letters van vuur grijpt hetzelfde team nog verder terug in de vaderlandse geschiedenis, naar de protestantse Reformatie in de vroege zestiende eeuw.

Om precies te zijn: 1517, het jaar waarin Maarten Luther zijn 95 stellingen publiceert. Niet door ze aan een kerkdeur te spijkeren, zoals de overlevering wil, maar doordat deze dankzij de dan nog nieuwe boekdrukkunst razendsnel door Europa kunnen worden verspreid. Storm is er op tijd bij: in 2017 wordt 500 jaar Reformatie gevierd; de coördinerende organisatie Refo500 is mede-initiatiefnemer van de film.

Smokkelen
De film opent ook bij Luther die de laatste hand legt aan zijn geloofsbrief. Terwijl dreigende ridders in het zwart het universiteitsstadje Wittenberg naderen, weet Luther zijn aanklacht tegen de corruptie en meedogenloosheid van de katholieke kerk met hulp van een jonge monnik (Egbert-Jan Weeber) op het nippertje de stad uit de smokkelen.

Zo belandt de tekst in Antwerpen, waar hij met een aantal omwegen uiteindelijk op de persen van drukker Klaas Voeten (Yorick van Wageningen) belandt.

Zijn jonge zoon Storm (Davy Gomez) is de held van de film: wanneer zijn vader wordt gearresteerd voor het drukken van verboden teksten,
is het aan hem om het zetsel van de brief veilig te stellen.

Hij wordt daarbij geholpen door zwerfmeisje Marieke (Juna de Leeuw), die het ondergrondse rioolstelsel van de stad op haar duimpje kent.
Voor die avonturen losbarsten, hebben Bots en Van Holst Pellekaan al vakkundig de maatschappelijke tegenstellingen geschetst.

Authentiek
Tegenover het autoritaire amalgaam van kerk en keizer die de bevolking onder de duim houden dankzij boekverbrandingen en folteringen, en uitknijpen met kerkelijke aflaten, staat het ondergrondse verzet van de volgelingen van Luther. Die tegenstelling is al voelbaar in het gezin van Storm, waarin de hang naar vrijheid van zijn vader botst op de vrome volgzaamheid van zijn moeder (Angela Schijf).

Zo biedt Storm allerhande aanknopingspunten voor vertoningen en discussies in de schoolklas - de plek waar de film na deze bioscooprelease misschien wel het best tot zijn recht gaat komen. De nadruk op de vrijheid van meningsuiting en een bedreigde geloofsstroming maakt de film ook actueel zeer relevant.

Maar Storm is in de eerste plaats een groots opgezet avonturen­verhaal, vol energieke achtervolgingen door een tot in de puntjes nagemaakt middeleeuws Antwerpen. Met een budget van ruim 6 miljoen euro is dit de duurste Nederlandse jeugdfilm ooit, en die investering is gelukkig volledig op het scherm terechtgekomen.

Waar producties die in de middeleeuwen spelen tegenwoordig veelal uitwijken naar Oost-Europa, werd Storm volledig in de Benelux gefilmd. Het geeft de film (dwars door de al te keurige ABN-accenten van zijn jonge hoofdrolspelers heen) een verrassend grote authenticiteit.

Storm: letters van vuur

Regie Dennis Bots
Met Davy Gomez, Juna de Leeuw, Yorick van Wageningen
Te zien in Eye, Ketelhuis, Cinema Amstelveen, Arena, De Munt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden