Storm is zo goed als over, maar problemen zijn er nog genoeg

Vandaag trok de zwaarste zomerstorm ooit over Nederland. Verschillende evenementen en festivals werden geannuleerd en het verkeer in en om de stad raakte ernstig ontregeld. En de problemen zijn nog niet allemaal opgelost.

Een omgewaaide boom aan de Hoofdweg heeft een auto geplet en de bovenleiding van de tram beschadigd.Beeld anp

Vanochtend rond half 10 maakte de organisatie van Amsterdam Live on Stage al bekend het festival te moeten cancellen vanwege de weersvoorspellingen. Het KNMI gaf even daarna een weeralarm af voor storm met zware windstoten voor de kustprovincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland. Het weerinstituut voorspelde zeer zware windstoten met snelheden tot 110 kilometer per uur.

Al snel volgde ook andere festivals, waaronder Welcome to the Future Festival op het Twiske. Sommige evenementen zoals Klamme Handjes Festival en Kwaku dachten door te kunnen gaan, maar werden later op de dag alsnog afgelast nadat begin van de middag de storm op zijn hoogtepunt was. Rond 14.00 uur druppelde de eerste foto's binnen van omgevallen bomen in de stad. De brandweer had toen inmiddels al tientallen stormmeldingen ontvangen.

Problemen
Een uur later, rond 15.00 uur, besloot het GVB al het tramverkeer stil te leggen. Er waren op zeker vijftien plekken in de stad tramleidingen geraakt door omgewaaide bomen. Ook het treinverkeer rond Amsterdam Centraal Station kreeg even later flink wat problemen door vallende takken, vooral richting Utrecht Centraal.

Ook aankomende en vertrekkende reizigers hebben op de luchthaven Schiphol veel hinder ondervonden van de zomerstorm. Tientallen vluchten liepen vertraging op, mede doordat op het hoogtepunt van de storm om veiligheidsredenen slechts één gecombineerde start- en landingsbaan beschikbaar was. Het oponthoud liep soms op tot enkele uren.

Hoewel de storm inmiddels over zijn hoogtepunt heen is, werkten de vertragingen ook vanavond nog door. Het tramverkeer kwam rond 21.15 uur enigszins op gang, maar het ging enkel nog om vier lijnen die weer gingen rijden. Het GVB verwacht morgenochtend ook nog problemen Amsterdam CS staat daarnaast nog vol reizigers die hopen een trein te kunnen pakken, maar ook daar zijn de problemen nog niet verholpen.

Je vindt hieronder ons liveblog van de zomerstorm terug, of lees de reportage van verslaggever Loes de Fauwe.

Beeld anp
Beeld reuters
Beeld reuters
Beeld anp
Beeld epa
Beeld epa

Het tramverkeer komt langzaam weer op gang, zo meldt het GVB. De tramlijnen 1 (Osdorp De Aker), 2 (Nieuw Sloten), 4 (Station RAI) en 17 (Osdorp Dijkgraafplein) rijden weer beperkt, al is dat via een omleiding en minder frequent dan normaal op een zaterdagavond. Tramlijn 26 rijdt wel normaal.

In de zomermaanden blijft Artis op zaterdagavond open tot zonsondergang. De dierentuin laat weten dat vanwege de storm is besloten dit vanavond niet door te laten gaan.

Dat de zomerstorm ook op Schiphol voor problemen zorgde, blijkt wel uit dit filmpje. Hierin is te zien hoe een KLM-toestel heftig schommeld aan de grond wordt gezet.

Ondanks dat het weeralarm niet meer van kracht is, blijft het Amsterdamse Bos nog afgesloten. 'Het Bos is momenteel nog te slecht begaanbaar voor veilige openstelling', zo valt te lezen op de website van het bos. 'Vandaag en morgen doen onze medewerkers hun best de wegen zoveel mogelijk vrij te maken van omgevallen bomen en takken.'

Zodra het bos weer toegankelijk is, wordt dat gemeld op amsterdamsebos.nl.

Het KNMI heeft de waarschuwing vanwege de storm aangepast. Het weeralarm (code rood) dat alleen nog gold in de provincie Noord-Holland is ingetrokken, aldus het weerinstituut.

Een geblokkeerd fietspad bij het Golden Tulip hotel bij Amsterdam Sloterdijk. Ook de trams op de foto staan stil.Beeld @Meikebe

Is het festival afgelast waar je vanavond bij wilde zijn? Stap in de auto en rijd naar de Achterhoek. De optredens op de Zwarte Cross zijn vanavond namelijk gratis toegankelijk. Daartoe heeft de organisatie besloten nadat het programma 's middags vanwege het noodweer tijdelijk moest worden stilgelegd. Vanavond zie je daar onder meer nog het uitgestelde optreden van Kenny B.

Beeld anp

Het feest EdelWise aan Zee dat vanmiddag in strandpaviljoen Rapa Nui in Zandvoort gehouden zou worden, werd ook afgelast vanwege het slechte weer. De organisatie heeft in overleg met politie, het paviljoen en de meewerkende artiesten en dj’s besloten het evenement morgen alsnog te laten plaatsvinden. Het weer zal dan een stuk rustiger zijn dan vandaag.

Het GVB laat weten dat op vijftien plekken in de stad schade aan de bovenleidingen van de tram is ontstaan. 'We werken met man en macht aan het zo snel mogelijk herstellen van alle schade. Op dit moment is het nog niet duidelijk hoe lang dit gaat duren', aldus het vervoersbedrijf.

Beeld epa

'In de loop van de avond neemt de storm in kracht af', aldus een woordvoerder van het KNMI. Het advies om niet de weg op te gaan geldt alleen nog in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Friesland. Dat meldde Rijkswaterstaat. 'Wij volgen in onze adviezen het KNMI', zei een woordvoerster 'dus geldt de waarschuwing om niet de weg op te gaan alleen in de gebieden waar code rood of oranje is ingesteld.'

Beeld Frances den Ouden

Het KNMI heeft de waarschuwingen vanwege de storm zojuist aangepast. Alleen in de provincie Noord-Holland geldt op dit moment een weeralarm (code rood), code oranje (waarschuwing voor extreem weer) geldt in het noordelijk kustgebied, de provincies Flevoland en Friesland en het Waddengebied en IJsselmeer.

Het KNMI heeft de waarschuwing voor Zeeland en Zuid-Holland afgezwakt naar code geel. Die geldt ook voor vrijwel de hele rest van het land. Alleen in Brabant en Limburg is geen

Het treinverkeer rond Amsterdam komt piepend en krakend weer op gang. Toch zijn er nog veel vertragingen en uitgevallen diensten. Het treinverkeer via station Den Haag Hollands Spoor is hervat. Dat meldde de brandweer Haaglanden na een urenlange stremming op het traject tussen Rotterdam en Amsterdam. Een bouwkraan in de buurt van het station dreigde door de harde wind om te vallen, maar die dreiging is inmiddels voorbij.

Beeld anp

De A4 van Amsterdam naar Den Haag is aan het einde van de middag weer opengesteld voor het verkeer. Dat meldden de verkeersdiensten van ANWB en VID. De A4 raakte eerder vanmiddag bij Roelofarendsveen deels onbegaanbaar vanwege takken en omgewaaide bomen op de weg.

De A44 van Amsterdam richting Wassenaar blijft voorlopig nog wel dicht. Ook daar is de weg versperd door omgewaaide bomen en afgebroken takken.

Het Klamme Handjes Festival heeft toch besloten het feest vanavond niet door te laten gaan. De organisatie zegt het te gevaarlijk en onverantwoord te vinden. Bovendien is er te veel schade aan het terrein.

Riders on the storm
Mensen die een kaartje hebben gekocht kunnen wel naar De Marktkantine op de Jan van Galenstraat. Daar wordt in overleg met het stadsdeel en de politie spontaan het feest 'Riders on the Storm' georganiseerd, waar de headliners van het festival ook optreden. Niet alle festivalgangers passen in de (veel kleinere) locatie, dus: vol is vol.

Gesneuveld in de strijdBeeld Frances den Ouden

Een bewoner van de Brouwersgracht legde vast hoe een boom omviel en op een auto en een woonboot terecht kwam.

Ondanks dat er eerder plannen waren het CRAFT Festival op de NDSM-werf uit te stellen vanwege de weersvoorspellingen, is nu besloten het hele festival af te gelasten. De organisatie laat weten dat door de storm ‘tachtig procent van het terrein volledig vernield is’. Er wordt gezocht naar een passende oplossing voor het afgelaste evenement, waar morgen meer duidelijk over zal worden.

Twee personen zijn gewond geraakt nadat een boom op een auto belandde op het Zoutkeetsplein in de Zeeheldenbuurt. De bestuurder zat bekneld en is door de brandweer bevrijd.

De brandweer heeft inmiddels meer dan honderd stormmeldingen verwerkt.

Beeld ANR Amsterdam via twitter: @anrvanbeek

Het GVB heeft een speciale pagina geopend waarop de laatste updates over de storm te zien zijn: gvb.nl/storm. Daarop kondigen ze aan dat metro's en bussen wel rijden, hoewel er minder bussen rijden dan normaal en ze soms een andere route nemen vanwege obstakels op de weg.

De veren over het IJ blijven varen, maar de Hempont in Zaandam is uit de vaart genomen. Het tramverkeer ligt nog steeds plat. Door omgevallen bomen en afgewaaide takken zijn er problemen met de bovenleiding.

Ook deze enorme boom is geveld door de storm in de Molenwijk in Amsterdam Noord. De boom blokkeert nu een fietspadBeeld René via Twitter: @ongecompliceerd

Ook rondom het Oosterpark vielen verschillende bomen om. De straat is daarom afgesloten.

Beeld Josien Wolthuizen

Het GVB 'doet er alles om om het tramverkeer zo snel mogelijk weer op de rails te krijgen', melden ze op twitter. Het is nog niet bekend hoe lang dat gaat duren.

Op Amsterdam CS is het op dit moment erg druk met wachtende reizigers. Vooralsnog vertrekken er geen treinenBeeld Niek Dekker via twitter: @niekdekker
Ook op het Gerard Douplein waaide een boom omBeeld Maarten van Dun

Tussen Amsterdam Centraal en Sloterdijk, Utrecht Centraal en Weesp rijden voorlopig geen treinen door de weersomstandigheden. Het is volgens de NS nog niet duidelijk hoe lang dit gaat duren.

Overal in de strook van Den Haag tot boven Amsterdam zijn tal van verstoringen. De NS roept reizigers op de reis voorlopig uit te stellen.

Tussen Purmerend-Overwhere en Zaandam rijden evenmin treinen. Dat komt doordat een boom op het spoor is gevallen. Reizigers moeten rekening houden met minstens een uur vertraging. De verstoring is volgens de NS naar verwachting rond 17.00 uur verholpen.

Ook op het traject tussen Diemen-Zuid en Duivendrecht is het treinverkeer gestremd door een boom op het spoor. De extra reistijd bedraagt meer dan een uur. De NS verwacht dat de boom rond 17.30 uur weer van de rails is gehaald.

Een van de vele omgewaaide bomen in de stad. Deze boom kwam op de Leliegracht terecht op een aantal autos, waaronder een taxi.Beeld Roelant Scheepens via Twitter: @roelantscheep

Schiphol laat weten het vliegverkeer van en naar Amsterdam voorlopig nog niet stil te leggen. 'We hebben wel meer stormen in Nederland gehad, ook van dit kaliber', zegt een woordvoerster. 'Maar luchtvaartmaatschappijen passen hun schema natuurlijk aan. We zitten er nu middenin dus het is moeilijk een overzicht te geven, maar vooralsnog wordt er gewoon gevlogen.' Het vliegverkeer zal naarmate de storm matigt weer naar behoren hervat worden. Maar wanneer alles weer als het oude is weet de luchthaven nog niet. 'Dit soort vertragingen loop je niet 1, 2, 3 in.'

Op het Zoutkeetsplein in de Zeeheldenbuurt is een boom omgewaaid en op een auto gevallen. Daarbij is een persoon bekneld geraakt, meldt een woordvoerder van de politie. Het is nog onbekend hoe het slachtoffer er aan toe is.

Beeld ANR Amsterdam via twitter: @anrvanbeek

Volgens Rijkswaterstaat is het op dit moment overal in het land te gevaarlijk om de weg op te gaan. Eerder werd reizigers al geadviseerd niet tussen Amsterdam en Den Haag te reizen. 'Dat advies maken we nu iets breder: stel de reis uit totdat de hevige storm voorbij is en de wegen weer begaanbaar zijn gemaakt', aldus een woordvoerster.

Talloze wegen en snelwegen zijn (deels) onbegaanbaar omdat er omgewaaide bomen en afgewaaide takken op het asfalt liggen. 'We krijgen nu zelfs meldingen binnen over afgewaaide daken van vrachtwagens. Dus adviseren wij mensen dringend om niet de weg op te gaan en de reis uit stellen.'

Het gebied rondom winkelcentrum Magna Plaza op de Nieuwezijds Voorburgwal is ontruimd. Het winkelcentrum wordt op dit moment grootscheeps verbouwd. Vanwege de storm is er gevaar voor omvallende steiger(onderdelen). Ook op de Bert Haanstrakade op IJburg zijn de wegen rondom een bouwproject afgezet.

Het GVB heeft besloten al het tramverkeer stil te leggen wegens de storm. Er rijden ook geen treinen van en naar Amsterdam CS, meldt NS.

Voor wie met dit weer toch nog zin had in een boswandeling: het Amsterdamse Bos is niet meer toegankelijk zolang het weeralarm geldt, vanwege stormgevaar en omvallende bomen. Ook de voorstelling in het Bostheater gaat niet door.

Kwaku meldde eerder vandaag gewoon door te gaan met de festiviteiten, maar is nu op advies van de veiligheidsdiensten toch afgelast. 'Er worden ernstige windstoten verwacht op het festivalterrein en met dit noodweer is de veiligheid voor deelnemers en bezoekers niet te garanderen', meldt de organisatie op Facebook.

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers vanmiddag niet van Amsterdam naar Den Haag te rijden. 'We geven op dit moment het dringende advies de reis uit te stellen totdat de hevige storm voorbij is,' aldus een woordvoerster.

Nadat zowel de N44 als de A4 deels onbegaanbaar werd vanwege takken en omgewaaide bomen op de weg, kan het verkeer sinds 14.30 uur ook niet of nauwelijks langs de A12 bij Reeuwijk (Gouwe-aquaduct). Dat was de omleidingsroute. 'Omrijden kan nog wel via Gorkum en Rotterdam, maar dat komt neer op anderhalf tot twee uur meer reistijd. We raden mensen gewoon af om dat te doen, zeker bij deze weersomstandigheden.'

Omdat er bomen zijn omgevallen op de Scheldestraat en de Churchill-laan, rijdt tram 12 in beide richtingen om via de Rijnstraat, van Woustraat, en de Ceintuurbaan. Metro 50 rijdt niet tussen Station Sloterdijk en Isolatorweg, maar dat komt door een gestrande metro in de wissel bij Isolatorweg.

Ook de NS heeft last van de storm. Zowel de Intercity Direct als de Thalys rijden niet.

Op de Churchill-laan in Amsterdam Zuid waaide een boom om en viel op geparkeerd staande voertuigenBeeld Martine de Jong

De storm raast nu ook over Amsterdam.

Het weer en regenradar
Amsterdam
Weeronline.nl - Meer weer in Amsterdam weeronline.nl Altijd jouw weer

Uit het hele land komen meldingen binnen van stormschade. Het gaat vooral om bomen die zijn omgewaaid en daarbij schade hebben aangericht aan huizen, auto's, tuinen en straten. Ook zijn hier en daar gevel- en dakplaten losgewaaid. Ook in Amsterdam waaiden al bomen om. Op de Churchill-laan viel een boom op enkele geparkeerd staande auto's.

De 'Thuishaven niet te stoppen weekender' laat zich ook door de storm niet stoppen; ze beginnen wel iets later. Hetzelfde geldt voor het Klamme Handjes Festival in het Diemerbos.

Nederland heeft voor de 25ste keer sinds 1901een officiële zomerstorm te pakken. In Hoek van Holland werd tussen 10.40 en 11.40 een uurgemiddelde van windkracht 9 gemeten. Dat het een uur lang zo hard waait is een voorwaarde om te kunnen spreken van zomerstorm.
De zwaarste windstoot die werd gemeten was 109 kilometer per uur, meldde weeronline.nl.

Zomerstormen zijn vrij zeldzaam. Gemiddeld komen ze eens in de vijf jaar voor. In de maand juni werden sinds begin vorige eeuw vijf zomerstormen geregistreerd, in juli negen (inclusief de huidige storm) en in augustus elf. Het totaal van augustus werd mede veroorzaakt door een aantal 'vroege herfststormen'.

Festivalgangers die via TicketSwap een kaartje kochten voor een van de evenementen vandaag kunnen via die site ook hun geld terug krijgen. 'We zoeken nog uit hoe we het precies gaan doen, maar wij gaan mensen helpen hun geld terug te krijgen van originele verkopers', zegt een medewerkster. TicketSwap stuurt volgende week een mail rond aan 'gedupeerden'. Volgens TicketSwap kochten ongeveer 2500 mensen via die site een kaartje voor Welcome To The Future. Daarnaast kregen ongeveer 300 kaarten voor Amsterdam Live on Stage via de site een nieuwe eigenaar.

Tussen al het meteorologisch geweld toch naar buiten? Stadsstrand Playground CS aan de Prins Hendrik Kade zegt om twaalf uur 'gewoon' open te zullen gaan. 'We gaan het aankijken en hebben natuurlijk de nodige maatregelen genomen. Alles dat los zat, zit nu vast', zegt initiatiefnemer Joost Aartsen. 'Als het nou heel hard gaat regenen kunnen de kids hier misschien wel dammetjes gaan bouwen. Nattigheid is ook leuk.'

Ook technofestival Welcome to the Future Festival op het Twiske gaat vandaag niet door. Dat meldt de organisatie op Facebook. Op advies van de gemeente is het evenement dat op Facebook bijna dertig duizend bezoekers trok geannuleerd. Welcome to the Future belooft maatregelen wat betreft het geld terug te geven aan bezoekers.

Wie vanmiddag plannen had met z'n aanhanger, caravan of vrachtwagen kan daar beter even mee wachten tot de avond. Dat adviseert de VerkeersInformatieDienst (VID). Ook de politie Amsterdam waarschuwt via Twitter voor het slechte weer en adviseert riskante objecten als steigers goed vast te zetten.

Kwaku in het Nelson Mandelapark is voorlopig niet van plan de festiviteiten af te blazen. 'We verwachten niet dat er veel mensen in de plensbuien buiten gaan staan, maar ze kunnen wel bij een van de tenten naar binnen en er kan ook gegeten worden', zegt de organisatie tegen AT5. 'De grote optredens buiten gaan tijdens de buien waarschijnlijk niet door.'

Amsterdam Live On Stage heeft als eerste van de grote evenement in de stad vandaag aangekondigd te annuleren. Met het naderende noodweer zegt de organisatie de veiligheid van bezoekers niet te kunnen garanderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden