Update

Storm gaat in deel Europa nog steeds tekeer

Delen van Europa gaan ook nu nog gebukt onder de zware storm die eerder al huishield in vooral Groot-Brittannië en Frankrijk. Ook in Spanje, Polen en Tsjechië wordt veel schade gemeld. Tot nu toe zijn zeven doden gemeld, van wie vijf in Groot-Brittannië.

Ondergelopen straten als gevolg van de storm in het Franse Chateaulin. Beeld afp
Ondergelopen straten als gevolg van de storm in het Franse Chateaulin.Beeld afp

Nadat het ergste weer was overgetrokken, wisten Franse elektriciens gisteren het leeuwendeel van de 300.000 huishoudens die zonder stroom zaten weer aan te sluiten op het netwerk, meldde de Franse krant Le Monde. Nog 20.000 huizen zitten zonder licht en verwarming. Gisteren werden met name het noordwesten en het zuidoosten van Frankrijk nog getroffen door de harde wind en veel regen.

Overstroomd
Ook in het zuiden en midden van Groot-Brittannië hebben tienduizenden inwoners nog steeds geen stroom en dat kon weleens gaan duren tot na de kerstdagen, aldus de BBC. Verder staan verschillende gebieden onder water, nadat rivieren overstroomden door de hevige regenval.

Een nieuwe storm kan op vrijdag opnieuw windvlagen van orkaankracht produceren. Door de storm die dinsdag passeerde, raakten onder meer het vlieg- en treinverkeer ernstig ontregeld.

Vertragingen
Dat gebeurde gisteren ook in het zuiden van Frankrijk, waar het vliegveld van Nice in de ochtend gesloten werd. Veel vluchten werden geschrapt en ook na het heropenen van het vliegveld waren er fikse vertragingen.

In hoger gelegen Franse gebieden valt een dik pak sneeuw tot soms wel een meter dik. In de Pyreneeën zijn enkele skiterreinen afgesloten en in het grootste deel van het Centraal Massief is lawinegevaar, waarschuwde de Franse meteorologische dienst. Het gevaar neemt vandaag ook toe in de Alpen.

Hoge temperatuur
Opmerkelijk is dat in delen van Duitsland de temperatuur juist hoger dan gebruikelijk is. Het warmst werd het in Baden-Baden: 17,5 graden Celsius. Ook in Polen en in Moskou is het warmer dan normaal. In de Russische hoofdstad werd 3,5 graden boven nul gemeten, de hoogste temperatuur in december sinds 100 jaar.

Zakopane, Polen. Beeld epa
Zakopane, Polen.Beeld epa
Quimperle, west-Frankrijk. Beeld afp
Quimperle, west-Frankrijk.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden