Storm en regen op komst: Waterschap pompt alvast water weg

De komende dagen zullen twee opeenvolgende stormen en springtij zorgen voor hoogwater. Om problemen te voorkomen, neemt Waterschap Amstel, Gooi en Vecht nu al maatregelen.

Ook het waterpeil in Amsterdam is verlaagd. Beeld Rink Hof
Ook het waterpeil in Amsterdam is verlaagd.Beeld Rink Hof

Zo zijn de gemalen alvast - nu het nog droog is - aangezet om het waterpeil in de polder naar beneden te brengen. "Door nu al een aantal milimeter weg te pompen, kunnen we de regen van de komende dagen beter aan en hoeven we minder hard in één keer alles weg te pompen," legt Jacco Kroon van Waternet uit. Bovendien wordt het met de westenwind van de komende dagen lastiger om het water weg te krijgen naar zee.

Ook in Amsterdam is het waterpeil gezakt, maar is het met 42 centimeter onder NAP volgens Kroon nog vrij normaal. "Dat is twee centimeter minder dan de normale stand van 40 centimeter, maar dat verandert sowieso regelmatig. Maar er is wel genoeg plek voor de regen van de komende dagen."

Het verwachte hoogwater langs de kust wordt veroorzaakt door de combinatie tussen twee stormen en springtij. Rijkswaterstaat houdt de situatie nauwlettend in de gaten en zal vrijdagmiddag waarschijnlijk de sluizen van de Hollandsche IJsselkering, bij Krimpen aan den IJssel, en de Afsluitdijk dichtgooien.

Testen
Ook de Maeslantkering bij Hoek van Holland wordt vrijdagmiddag mogelijk gesloten, wat betekent dat ook het scheepvaartverkeer van de Noordzee richting Rotterdam en vice versa stil komt te liggen. De schepen zullen dan op de Noordzee voor anker moeten gaan.

De in 1997 in gebruik genomen stormvloedkering werd slechts een keer eerder voor storm gesloten, in 2007. Normaal gesproken gaat de kering pas bij een waterstand van 3 meter boven NAP dicht. Rijkswaterstaat wil echter testen hoe de kering zich bij storm houdt en daarvoor lijken de weercondities vrijdag gunstig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden