'Stoppen met boren helpt tegen aardbevingen, maar niet meteen'

Als er straks inderdaad minder gas uit de grond wordt gehaald, helpt dat absoluut tegen de aardbevingen in het Noorden, maar niet direct. Het zal nog een paar jaar duren voor de bodem in Groningen en Drenthe tot rust komt. Dat zei Rob Govers, hoofddocent geofysica aan de Universiteit Utrecht, vandaag tegen het ANP.

Een gaswinningslocatie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) bij het dorp 't Zandt. Beeld anp
Een gaswinningslocatie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) bij het dorp 't Zandt.Beeld anp

Wanneer er iets verandert in de gasproductie, zijn de gevolgen daarvan met vertraging te zien. 'Na een piek in de productie bijvoorbeeld zien we meestal dat de aardbevingen een maand of acht later plaatsvinden. Hoe dat kan, weten we niet zo goed', zegt Govers. Volgens hem is het dan ook niet te verwachten 'dat het allemaal meteen stopt als we de gaskraan dichtdraaien'.

Druk is gedaald
De ingenieurs Maurice en Anton van Putten denken er anders over. Zij verwachten dat het niet helpt om minder gas uit de grond te halen, schrijven ze in het vakblad De Ingenieur. Door jarenlange gaswinning is de druk in het gasveld onder de grond gedaald. De bodem reageert daarop. Dat is niet te herstellen door minder gas te gaan produceren, schrijven ze.

Govers denkt dat er op korte termijn misschien wel extra aardbevingen in Groningen komen. De gasproductie is in de afgelopen jaren namelijk gestegen. Het Noorden kan daar de vertraagde gevolgen van krijgen, ook als er onmiddellijk en volledig wordt gestopt met boren.

Onzekerheden
Het Staatstoezicht op de Mijnen, dat onder meer de gasvelden in Nederland controleert, adviseerde vorig jaar om de gasproductie in het Noorden 'zo snel mogelijk en zo veel als mogelijk en realistisch is' terug te brengen. Maar Govers heeft grote twijfels bij het rapport. Er zijn volgens hem te veel onzekerheden. 'Het is los zand. Het zou de wetenschappelijke toets niet doorstaan. Hun huis blijft niet staan.'

Een alternatief voor boren is het verstevigen van alle huizen, zodat ze de aardbevingen zeker doorstaan. Govers: 'De bevingen hier zijn allemaal superlicht. In het buitenland wordt gebouwd op schokken van 6,0 tot 8,0. Maar dat is misschien overkill, dan beveilig je Groningen voor iets dat nooit zal komen.' Een andere mogelijkheid is het volledig verplaatsen van dorpen.

'Het kost wat, maar het zou zeker effectief zijn. Als mensen niet meer in het aardbevingsgebied wonen, worden ze verlost van de psychologische druk.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden