Stopera straks vol met zonnepanelen

De Stopera wordt volgelegd met zonnepanelen. Rondom de verbouwing die het stadhuis de komende jaren wacht, komen duizenden vierkante meters extra beschikbaar voor het opwekken van zonne-energie.

Bart van Zoelen
Sinds 2012 liggen op de Stopera al 350 zonnepanelen. Beeld Mats van Soolingen
Sinds 2012 liggen op de Stopera al 350 zonnepanelen.Beeld Mats van Soolingen

Dat heeft wethouder Abdeluheb Choho (Duurzaamheid) vanmiddag bekend gemaakt. Op de daken van de Stopera en het kantoor van de vroegere Dienst Werk & Inkomen (DWI) in West komt in totaal tienduizend vierkante meter vrij voor zonnepanelen.

Ten minste een deel daarvan komt beschikbaar voor de vele Amsterdammers die zelf geen ruimte hebben voor zonnepanelen, bijvoorbeeld omdat ze huurders zijn of hun dak delen met hun beneden- en bovenburen.

Sinds 2012 liggen op de Stopera al 350 zonnepanelen. Maar daarmee is slechts een deel van het dak bedekt. Die zonnepanelen blijven daar liggen, ook na de renovatie.

Zonder eigen dak
Hoeveel ruimte er is voor nieuwe zonnepanelen en hoeveel de gemeente er neerlegt voor haar eigen stroomrekening, moet bij het plannen van de verbouwing blijken.

Wethouder Choho deed zijn aankondiging in het bijzijn van vijftig van de grootste dakeigenaren van de stad. Voor de 175 bedrijven en instellingen met het grootste dakoppervlak was een conferentie georganiseerd om hen warm te maken voor het opwekken van zonne-energie.

Choho wil de hoeveelheid zonnepanelen in de stad in vier jaar meer dan vertienvoudigen. Om vaart te maken probeert hij de woningcorporaties en grote bedrijven mee te krijgen. Daarbij is het aan de bedrijven zelf of ze de zonnepanelen voor eigen rekening willen installeren of ruimte beschikbaar stellen aan Amsterdammers zonder eigen dak.

Onder de genodigden waren onder meer Villa Arena, Nissan, het Havenbedrijf en HVO Querido. In totaal zat er voor vierhonderdduizend vierkante meter aan dak in de zaal.

Hobbels
De conferentie was een initiatief van een 'Zoncoalitie' van energiebedrijven, leveranciers van zonnepanelen en energiecoöperaties, Amsterdammers die samen investeren in het opwekken van energie. Op verschillende plekken in de stad worden door energiecoöperaties al daken volgelegd met de zonnepanelen van hun leden, zoals op de Praxis in West en metrostation Reigersbos. Het dak is door de bouwmarkt en het GVB beschikbaar gesteld voor de zonnepanelen.

De eerste projecten van de energiecoöperaties waren een zware bevalling doordat wet- en regelgeving nog niet ingesteld waren op zonnepanelen op andermans dak. Er gingen jaren overheen voordat duidelijk was of de investering zou rondkomen.

Nog altijd lijkt het erop dat bedrijven en instellingen met grote daken vooral belangstelling hebben voor eigen zonnepanelen. Maar dankzij de pionierende energiecoöperaties zijn de grootste hobbels in de wet- en regelgeving inmiddels weggenomen, waardoor hun aanpak zich wellicht snel laat herhalen op andere daken. Directeur strategie van netwerkbedrijf Alliander en initiatiefnemer van de Zoncoalitie Pallas Agterberg: "Dit kan héél groot worden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden