Stopera overvallen door berichten over hoofddoek bij politie

De hoofddoekenkwestie bij de politie komt als een grote verrassing voor de partijen in de gemeenteraad, die het voornemen van Aalbersberg niet allemaal steunen.

'We maken ons zorgen en we zijn hierdoor een beetje overvallen' Beeld anp
'We maken ons zorgen en we zijn hierdoor een beetje overvallen'Beeld anp

Zo wil de VVD via mondelinge vragen in de raadscommissie donderdagmiddag wel eens horen hoe concreet het voornemen van de politie precies is om hoofddoeken te introduceren.

Kerk en staat
"We maken ons zorgen en we zijn hierdoor een beetje overvallen", verwoordt fractievoorzitter Marja Ruigrok haar reserves. "We hebben de scheiding tussen kerk en staat, die afspraak geldt in het hele land. Ik zie niet in waarom we daar hier van af moeten wijken."

Op links is die reserve minder groot. Rutger Groot Wassink van GroenLinks is blij dat de discussie eens wordt aangezwengeld. "Het is natuurlijk gek dat gemeenteambtenaren wel een hoofddoek mogen dragen en politieagenten niet. Maar of dit een oplossing is voor het diverser maken van het korps, vraag ik mij af."

Brief
Reinier van Dantzig van D66 is er nog niet over uit. "Als Aalbersberg denkt dat dit een oplossing is voor het diversiteitsprobleem bij de politie moet hij dit zeker onderzoeken. Maar ik vind het niet direct een goed idee, het is wel een geloofsuiting. Het is een beetje een D66-antwoord, ik vind het te ingewikkeld om hier direct voor of tegen over te roepen."

Van Dantzig wil een brief van het stadsbestuur met een onderbouwing van de woorden van Aalbersberg, om er dan later uitgebreid over te kunnen discussiëren.

Geen concreet plan
Het stadsbestuur wacht de discussie over de invoering van hoofddoekjes binnen de politie-eenheid Amsterdam af en wil nog geen standpunt innemen. Dat bleek tijdens een debat over de kwestie in het stadhuis.

Volgens locoburgemeester Eric van der Burg heeft politiechef Pieter Jaap Aalbersberg slechts een discussie willen starten over de invoering van hoofddoekjes en ligt er nog geen concreet plan om hier mee te beginnen. Bovendien is een aanpassing van het politie-uniform waarschijnlijk een verantwoordelijkheid van de minister en heeft de hoofdstad er weinig over te zeggen.

In Den Haag pleiten voor een pas op de plaats zolang de discussie woedt, zoals de VVD graag wil, zal de locoburgemeester dan ook niet doen. "Er moet eerst over gediscussieerd worden. Als een besluit is genomen, zal dat met de gemeenteraad gedeeld worden", aldus de locoburgemeester. Ook het college van B&W wil eerst over het onderwerp in gesprek, voordat het een standpunt inneemt.

Lees ook: Politie Amsterdam overweegt toestaan hoofddoek

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden