Stopera krijgt sekseneutrale toiletten

De gemeente Amsterdam moet in de Stopera sekseneutrale toiletten realiseren. Een meerderheid van de raad schaart zich achter een oproep van de SP.

Een meerderheid in de raad steunt het voorstel van de SP. Beeld anp
Een meerderheid in de raad steunt het voorstel van de SP.Beeld anp

Utrecht heeft onlangs de bordjes met 'mannen' en 'vrouwen' verwijderd van de wc-deuren in het stadhuis, als eerste gemeente van Nederland. Ook Amsterdam moet zogenoemde sekse­neutrale toiletten openen in het stadhuis, vinden diverse partijen.

Deze toiletten moeten vooral ongemak wegnemen bij transgenders, die zich niet thuis voelen in de categorieën man/vrouw. "We krijgen signalen dat dit een probleem is bij transgenders," zegt SP-raadslid Nelly Duijndam.

Raadsmeerderheid
Ze roept het gemeentebestuur op sekseneutrale toiletten in te richten in de Stopera, naast de traditionele mannen- en vrouwen-wc's. Amsterdam geeft dan het goede voorbeeld en moet vervolgens stimuleren dat dit navolging krijgt.

SP krijgt in elk geval steun van D66 en PvdA, waarmee een raadsmeerderheid is bereikt.

Ook in de bestuurscommissie Nieuw-West is een motie aangenomen waarin het gemeentebestuur word opgeroepen te kijken naar sekseneutrale toiletten in de publieke gebouwen, te beginnen in het stadsdeelkantoor van Nieuw-West.

Transitie
"Het doel is dat alle Amsterdammers zonder ongemakken gebruik kunnen maken van het toilet," zegt Münire Manisa, commissielid namens de PvdA, die de motie indiende.

Sekseneutrale toiletten zijn vooral belangrijk voor mensen die nog 'in transitie' zijn van man naar vrouw of andersom, zegt Corine van Dun van Transgender Netwerk Nederland. "Zij volgen al behandelingen, kleden zich anders en willen naar het toilet dat bij hun nieuwe identiteit past. Dan worden ze wel eens vreemd aangekeken of krijgen ze te horen dat ze weg moeten gaan."

Arnhem en Leiden
Van Dun put uit eigen ervaring. "Voor mij is het al 27 jaar geleden. Op mijn werk wachtte ik altijd totdat al mijn vrouwelijke collega's achter hun bureau zaten. Dan durfde ik pas naar de wc te gaan. En maar hopen dat ik niemand tegenkwam."

De gemeenteraad van Arnhem heeft inmiddels ook ingestemd met sekse­neutrale toiletten op het stadhuis. Amsterdam University College en Universiteit Leiden gaan ook hiertoe over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden