Opinie

'Stop de uitverkoop van onze stad'

De gemeente moet nu het toerisme indammen, anders wordt de situatie voor inwoners van de binnenstad onhoudbaar, schrijven Jos Otten en Fred Kramer in een opiniestuk.

De Dam op tweede paasdag, het begin van het toeristenseizoen. Bezoekers uit binnen-en buitenland bepalen het straatbeeld van de binnenstad.Beeld Rink Hof

Ruim een maand geleden was burgemeester Eberhard van Der Laan één van de ondertekenaars van een convenant om meer Chinese toeristen naar Amsterdam te halen. In vijf jaar tijd meer dan drie keer zoveel als vorig jaar.

Zo is de burgemeester druk met het 'verkopen' van de stad, maar voor wie? Voor de burgers? Terwijl woningzoekenden in Amsterdam meer dan tien jaar op een woning wachten, vindt een toerist met een paar muisklikken binnen een uur onderdak in onze stad. Airbnb, Wimdu en dergelijke hebben hun aanbod het laatste jaar verdubbeld. Het aantal hotelbedden is sinds 2000 ruim verdubbeld. De hotelstop blijkt boterzacht te zijn, terwijl het aantal hotelovernachtingen per inwoner in Amsterdam nu al groter is dan waar ook in Europa.

Balanspunt
De burgemeester heeft aangegeven de drukte in de stad een serieus probleem te vinden. In zijn nieuwjaarstoespraak sprak hij over de zoektocht naar een balans tussen economische groei en leefbaarheid in Amsterdam. Van der Laan streeft voor Amsterdam naar een plaats in de top vijf staat van meest concurrerende steden in de wereld, wil meer toeristen en bezoekers én aandacht voor de drukte in de stad. Maar waar zal het 'balanspunt' komen te liggen? Wat doet hij voor de inwoners?

Tegen hen die decennia in het opknappen en onderhouden van de historische panden hebben geïnvesteerd, wordt gezegd: als jullie last hebben van de drukte, moet je maar niet gaan wonen in het toeristisch centrum.

Wereld op z'n kop
Misschien doen wij de burgemeester onrecht. Misschien wil hij wel aan de slag voor de inwoners, maar kan hij niet veel uitrichten. Hij wordt immers omringd door een college en een raad die de groeiende disbalans niet lijken te onderkennen, of het probleem althans niet oppakken.

Sommige bestuurders lijken niets op te hebben met de inwoners van de stad. Neem bijvoorbeeld de raadsleden Marja Ruigrok (VVD) en Guus Bakker (D66), die in een opiniestuk schrijven dat 'wij' niet terug willen naar de armoedige jaren zeventig toen onze binnenstad zo slecht onderhouden was. Dat is werkelijk de wereld op z'n kop. Zij vergeten dat het vooral inwoners waren die toen de stad hebben opgeknapt, en dat door bewonersverzet voorkomen is dat grote delen van de oude binnenstad zijn platgegooid voor grote verkeersuitbreidingen. Zonder die inwoners stond Amsterdam nu niet op de Unesco Werelderfgoedlijst!

Stop de uitverkoop
Misschien is het weer tijd voor breed en heftig verzet. Onlangs stond de burgemeester voor de nieuwe bezetters van het Maagdenhuis. Binnenkort moet hij misschien bewoners toespreken omdat zij niet langer accepteren dat de overlast van toerisme de openbare ruimte beheerst en verpest, en hun privédomein steeds meer binnendringt. Gaan we Barcelona achterna waar woedende bewoners de straat zijn opgegaan omdat ze er schoon genoeg van hebben dat hun stad wordt weggegeven aan het massatoerisme?

Voor de Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) is de grens gepasseerd: stop de uitverkoop van onze stad. Wij vragen Van der Laan dringend zijn rol als burgervader op te pakken, samen met zijn collega-bestuurders. Het toerisme moet worden ingedamd in plaats van uitgebreid en de leefbaarheid van de stad moet worden beschermd. Zorg voor een klimaat waarin bewoners, ondernemers en toeristen ontspannen met elkaar kunnen omgaan.

Campagne staken
De VVAB vraagt om concrete maatregelen die het tij keren. Om te beginnen moet er onmiddellijk een échte hotelstop worden ingevoerd, moet de gemeente greep zien te krijgen op de situatie rond short stay en moet de campagne voor nog meer logiesruimte in Amsterdam worden gestaakt.

Daarnaast dient het budget van Amsterdam Marketing besteed te worden aan verbetering van het woon- en leefklimaat en adequate handhaving, moet de toegankelijkheid van de binnenstad voor touringcars worden beperkt en bierfietsen, bier-waterfietsen, drijvende badkuipen, et cetera verboden worden. Verder dient de gemeente te bepalen hoeveel evenementen de binnenstad aankan en dienen evenementensubsidies alleen nog zeer selectief toegekend te worden.

Intolerantie jegens toeristen
Om elk misverstand te voorkomen: wij pleiten niet voor een slot op de stad. Toeristen uit binnen- en buitenland zijn welkom. Maar de binnenstad leent zich qua schaal en karakter niet voor massale bezoekersstromen; zij raakt daardoor uit balans. Om een prettig woon- en leefklimaat te garanderen en de groeiende onvrede onder inwoners (en een deel van de ondernemers) te beteugelen, zijn doortastende maatregelen nodig. Daarmee wordt ook een dam opgeworpen tegen de toenemende intolerantie jegens toeristen.

De komende jaren zijn bepalend voor welke kant het opgaat. Wordt de binnenstad weer een plek waar wonen, werken en recreëren samengaan of wordt die een toeristisch themapark waarin bewoners zich niet meer thuis voelen? Het is vijf voor twaalf. Herstel de balans!


Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden