'Stop alle promotie van Amsterdam? Teleurstellend'

Het toerismebureau NBTC voelt zich overvallen door het pleidooi van Jan Paternotte (D66) om geen cent belastinggeld meer uit te geven aan promotie van Amsterdam.

Vera Spaans
null Beeld anp
Beeld anp

Subsidies ter promotie van de hoofdstad kunnen beter worden besteed aan het in de etalage zetten van andere plaatsen in Nederland, stelt Kamerlid Jan Paternotte.

Directeur Jos Vranken zegt teleurgesteld te zijn in de oproep van Paternotte. "We hebben elkaar hier al eens over gesproken, en eerlijk gezegd zitten we juist op één lijn. Dat hij hier nu mee komt, is onnodig en ook wat teleurstellend. Daarover zullen we met hem in gesprek gaan."

Spreiden
Volgens Vranken staat de promotie van Amsterdam niet los van die van de rest van Nederland: "Het NBTC is het toerismebureau voor heel Nederland. Amsterdam hoort daar als hoofdstad nadrukkelijk bij."

"Maar wij zien als geen ander het nut en de noodzaak tot het spreiden van toeristen. Daarom werken wij nu aan de strategie Holland City, die juist is bedoeld de toerist verder te laten kijken dan zijn neus lang is."

"Bijvoorbeeld: een bezoeker van het Van Gogh Museum heeft waarschijnlijk ook belangstelling voor het Kröller-Müller, maar misschien ook voor Brabant: in Zundert en Nuenen is ook veel erfgoed van Van Gogh."

"De strategie is nog in ontwikkeling, maar wat we steeds meer doen is Amsterdam inzetten als middel, om de toerist juist de rest van Nederland te laten zien, in plaats van als doel."

Regio laten profiteren
Udo Kock, de Amsterdamse wethouder van Toerisme en partijgenoot van Paternotte, laat weten dat hij het toejuicht als het NBTC in de campagnes waar Amsterdam een prominente rol in heeft, de focus verlegt naar de regio Amsterdam en de rest van Nederland in plaats van de focus op het drukke toeristische Amsterdamse centrum.

"Amsterdam wil zijn populariteit gebruiken om de regio en Nederland te laten profiteren," aldus Kock.

Lees terug: D66: Geen belastinggeld meer voor promotie Amsterdam

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden