Stoffelijke resten geborgen bij rampplek MH17

Een team van defensie- en politiepersoneel heeft vandaag op de rampplek van de MH17 een kleine hoeveelheid stoffelijke resten geborgen. Dat gebeurde in samenwerking met de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) en lokale hulpdiensten bij het dorp Grabovo in Oekraïne. Ook haalden ze persoonlijke bezittingen en enkele wrakstukken op die bewoners de afgelopen periode vonden. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft dat laten weten.

Het Nederlandse repatriëringsteam kijkt toe terwijl delen het vliegtuig op een truck getakeld worden, beeld van november 2014. Beeld afp
Het Nederlandse repatriëringsteam kijkt toe terwijl delen het vliegtuig op een truck getakeld worden, beeld van november 2014.Beeld afp

Het team onderhoudt goede contacten met de burgemeester van Grabovo. Teamleden hebben met hem gesproken over de situatie. In de regio van de rampplek van vlucht MH17 is het onrustig. Als de veiligheidssituatie en de weersomstandigheden het toelaten, bezoekt het team dinsdag andere dorpen in de omgeving van de crashsite, ook onder leiding van de OVSE en lokale hulpdiensten.

Naar verwachting zullen de stoffelijke resten zaterdag aankomen op Vliegbasis Eindhoven. Hierbij wordt hetzelfde ceremonieel in acht genomen als bij eerdere terugkomsten.

De rampplek van de de MH17, beeld van november 2014. Beeld anp
De rampplek van de de MH17, beeld van november 2014.Beeld anp

Leden van de Nederlandse repatriëringsmissie kwamen vandaag aan bij de plek waar de Boeing van Malaysia Airlines op 17 juli 2014 terechtkwam. Het toestel vloog over oorlogsgebied en is zo goed als zeker uit de lucht geschoten. Bij de ramp kwamen alle 298 inzittenden van het vliegtuig om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Drie van hen - allen Nederlander - zijn nog niet geïdentificeerd.

De wrakstukken van vlucht MH17 komen aan, met acht vrachtwagens, op vliegbasis Gilze-Rijen in december. Beeld anp
De wrakstukken van vlucht MH17 komen aan, met acht vrachtwagens, op vliegbasis Gilze-Rijen in december.Beeld anp

Reconstructie

Een deel van de vliegtuigresten ligt al op de luchtmachtbasis Gilze-Rijen. Daar zijn ze in december naar toe gebracht voor onderzoek. De wrakstukken zijn gefotografeerd en op sporen onderzocht. Ook is een selectie gemaakt van de stukken die nodig zijn voor de reconstructie van een deel van het toestel.

Luchtvaartonderzoekers uit verschillende landen gaan half februari aan de slag om de restanten van het toestel nader te onderzoeken. Ze kijken bijvoorbeeld naar breukvlakken en inslagpatronen. Met de aangekondigde driedimensionale reconstructie zal pas na het internationale onderzoek worden begonnen.

De nabestaanden van de slachtoffers van de neergestorte MH17 kunnen begin maart de wrakstukken van het toestel bekijken.

Ongeduldig

'Nederland is ongeduldig. De herinneringen aan vlucht MH17 zijn nog vers. De noodzaak om nu in actie te komen is overduidelijk.' Dat zei staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) vandaag in een toespraak op een conferentie van de VN-luchtvaartorganisatie ICAO in het Canadese Montreal.

Op de conferentie wordt gesproken over veiligheid in de luchtvaart. Er ligt een voorstel voor een nieuw systeem waarbij alle informatie over gesloten luchtruimen en risicogebieden om overheen te vliegen bij elkaar komt op een door de ICAO beheerde website. Landen, inlichtingendiensten en luchtvaartmaatschappijen delen daar hun kennis en informatie. 'Niet langer verspreid over verschillende bronnen, maar bij elkaar gebracht en toegankelijk voor alle landen. Een eerste stap, maar een heel belangrijke', aldus Mansveld in haar speech. De site is overigens niet bedoeld voor particulieren.

Mansveld wees erop dat vliegen nog altijd de veiligste manier is om te reizen. Maar het risico op een ongeluk moet niet afhankelijk zijn van de plek waar je aan boord gaat, je bestemming of de maatschappij waarmee je vliegt. 'Vliegen moet staan voor vrijheid en veiligheid, niet voor geluk. Een vliegticket moet geen loterijticket zijn.'

Op de conferentie wordt nog de hele week gesproken over luchtvaartveiligheid. Later in de week moet duidelijk worden of de nieuwe website met informatie over risicogebieden er ook echt komt. Mansveld riep op daar niet mee te wachten. 'Laten we het huis nu gaan bouwen, en daarna beslissen over de meubels.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden