Stintmaker wil met ministerie om de tafel over verbod

De fabrikant van de stint wil overleggen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over het besluit de voertuigen vooralsnog niet meer op de weg toe te laten. Volgens het bedrijf is het onderzoek waarop het besluit is gebaseerd niet volledig en is de zienswijze van de fabrikant er niet in meegewogen.

Een stint. Beeld Robin Utrecht
Een stint.Beeld Robin Utrecht

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) besloot maandag dat de elektrisch aangedreven karren voorlopig niet meer mogen worden gebruikt. Ze deed dat op basis van voorlopig onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), politie en NFI (Nederlands Forensisch Instituut).

Botsing met trein
Op 20 september kwamen in Oss vier kinderen van een voorschoolse opvang om het leven toen de stint waarin zij zaten met een trein in botsing kwam. De begeleidster en een meisje van elf raakten zwaargewond. De exacte oorzaak van dat ongeval wordt nog onderzocht.

'Dialoog met ministerie'
Volgens directeur Edwin Renzen van fabrikant Stintum heeft het ILT in het voorlopig onderzoek geen oog gehad voor de zienswijze die zijn bedrijf zelf heeft aangedragen. "We hebben een brief aan het ILT gestuurd met een feitenrelaas, met het verzoek dit met de minister te delen. We zijn niet uit op ruzie, maar we worden door dit besluit voor een feit gesteld. Dat terwijl wij denken dat ze tot andere inzichten kunnen komen als we onze informatie delen. We willen een dialoog met het ministerie om onze punten naar voren te brengen."

Volgens de directeur is er op dit moment geen sprake van dat het bedrijf het op een rechtszaak wil laten aankomen. "We willen dit in goed overleg doen door in dialoog te gaan. Maar we moeten dit nog aanvragen bij het ministerie. Pas als die weg niet mogelijk blijkt, kijken we naar andere manieren zoals een gang naar de rechter."

Kinderdagverblijf start rechtszaak
Kinderdagverblijf Het Kinderstraatje in Almere begint wel een rechtszaak tegen de minister over het weren van de stint van de openbare weg. Dat bevestigt jurist Werner van Bentem na berichtgeving door de Telegraaf.

Van Bentem laat weten dat tot een kort geding is besloten omdat de minister bij het besluit over de stint niet 'zorgvuldig genoeg' heeft gehandeld. "Verder vinden wij dat de minister bij het maken van een afweging onvoldoende rekening heeft gehouden met de belangen van mensen en organisaties."

Hoge kosten
Van Bentem doelt onder meer op zijn cliënt, de eigenaresse van het Kinderstraatje. Van Bentem laat weten dat de eigenaresse geen rijbewijs heeft en op hoge kosten van het vervoer van de kinderen wordt gejaagd als ze de stint niet meer op de openbare weg mag gebruiken.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat liet weten dat het nog geen bericht heeft ontvangen over juridische stappen. De Brancheorganisatie Kinderopvang sluit zich niet bij het kort geding aan. "Het staat een ieder vrij om naar de rechter te stappen. Wij hebben er geen bemoeienis mee en wachten de uitkomst af," aldus de woordvoerder.

Lees ook: Eigenaar Stint: 'Besluit minister niet goed onderbouwd'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden